Fidesz și Jobbik, luptă dură pentru voturile a mii de maghiari din Satu Mare
După ce mii de sătmăreni au intrat în posesia cetățeniei maghiare și, implicit, a dreptului de vot, respectiv în perspectiva alegerilor generale din Ungaria, programate în prima parte a anului viitor, principalele formațiuni politice din Ungaria – FIDESZ și JOBBIK – duc o luptă dură pentru a obține voturile celor din județul Satu Mare.
FIDESZ are avantajul UDMR
Avantajul liderului FIDESZ și premier al Ungariei, Viktor Orban, este că are la dispoziție bugetul țării, din care direcționează fonduri importante pentru asigurarea unor investiții, în special în învățământul maghiar din județul Satu Mare, dar și în unele proiecte sociale. De asemenea, FIDESZ-ul are în județul Satu Mare sprijin total din partea conducerii UDMR, care pe lângă faptul că se afișează constant cu premierul maghiar – atât în Ungaria cât și în România – mai și promovează pe toate canalele investițiile maghiare din județul Satu Mare.
Liderii Jobbik, persona non-grata în România
La polul opus, Jobbik nu are intrare în județul Satu Mare. Și asta pentru că lideri importanți ai formațiunii politice – considerate a fi de extremă dreapta – au fost declarate persoane indezirabile în România, de către instanțele de judecată. Astfel, cei de la Jobbik mai au doar câteva portavoci care își mai permit să vină prin Satu Mare.
Curtează și taxează UDMR
Una este Apati Istvan, deputat Jobbik, care a taxat, în vizita efectuată în 20 iulie 2017, poziția UDMR. ”Mai există potențial de dezvoltare”, spunea Apati, referindu-se la relația cu UDMR Satu Mare. Totuși, Apati Istvan a recunoscut că se bazează și pe voturile maghiarilor sătmăreni cu dublă cetățenie, deoarece, cunoscând sistemul electoral din Ungaria, voturile acestora ar putea fi decisive pentru obținerea unei eventuale majorități parlamentare.
Ultima vizită a unui reprezentant Jobbik în Satu Mare a avut loc astăzi. Este vorba despre deputatul Márton Gyöngyösi (foto stânga, n. red.), care a venit la Satu Mare sub pretextul că vrea să dezvolte o colaborare cu partea română pe linia egalizării veniturilor la nivelul Uniunii Europene. Acesta nu a fost la fel de acid la adresa lui Viktor Orban și a UDMR-ului, rezumându-se să declare că astfel de ”tăieri de panglici” sunt caracteristice tuturor politicienilor. El a cerut Guvernului Ungariei doar ca politica de sprijinire a comunității maghiare din bazinul Carpatic să nu fie una periodică, ci o constantă a politicii maghiare.
FIDESZ-ul joacă tare…de tot
În timp ce reprezentanții Jobbik nu au capacitatea de a juca tare, FIDESZ-ul a apăsat accelerația, în tandem cu UDMR. Ajunge să amintim despre vizita liderilor UDMR în Ungaria, în mai 2017, atunci când Orban a promis lucruri aproape istorice.
”Astăzi (6 mai 2017, n.red.), la Csenger, am discutat cu primul ministru al Ungariei, dl. Orbán Viktor, despre unele proiecte care vizează locuitorii municipiului Satu Mare. Premierul ne-a informat că se demarează proiectul tehnic pentru prelungirea autostrăzii M3 până la graniță”, a declarat la acea dată primarul Kereskenyi Gabor.
Mai mult, Viktor Orban s-a angajat pentru deschiderea discuțiilor în vederea inaugurării unui nou punct de trecere a frontierei între Vetiș și Csenger.
”Domnul primar mi-a spus că va fi foarte important ca Satu Mare să fie legat de sistemul de autostrăzi din Ungaria și Europa, cea ce înseamnă construirea unei porțiuni de autostradă de la Satu Mare la granița Ungariei și vom începe să planificăm această porțiune de autostradă către Satu Mare, până la granița româno-maghiară. Acesta a fost unul dintre punctele importante ale întâlnirii noastre cu domnul primar”, spunea Viktor Orban în decembrie 2016, cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la Satu Mare.
multe la topoare
View Comment