ANCHETĂ. De ce suntem lideri naționali la decese în spitalele din Satu Mare. Varianta autorităților
În Spitalul Județean Satu Mare s-au înregistrat 1.598 de decese din 2011 și până în prezent. Fenomenul este unul destul de complex, dar pe hârtie se arată o creștere cu 100% în ultimii patru ani, susțin surse medicale pentru PresaSM.ro. Conducerea Spitalului Județean a demonstrat că este vorba despre un simplu calcul, iar în realitatea situația nu ar fi nici pe departe atât de gravă.
Oficial e dezastru
După statisticile oficiale, județul Satu Mare se află în topul clasamentului la nivel național, urmați de vecinii din județul Maramureș. Numărul cel mai mic de persoane decedate în spitale se regăsește la Gorj (1%) și cel mai mare la Satu Mare (3%). La Cluj Napoca și București, rata mortalității ajunge la puțin peste 1,5%.
Astfel, dacă în 2011 – 2012 – 2013 rata deceselor a fost de două cazuri raportat la o sută de pacienți internați în Spitalul Județean, din 2014 s-a ajuns la trei cazuri la o sută de pacienți. Cele mai mari probleme sunt înregistrate la pacienții cu afecțiuni oncologice sau cardiovasculare, acolo unde fenomenul devine unul alarmant, județul Satu Mare fiind pe primul loc la nivel național.
Neoficial, situația nu e atât de gravă
Conducerea Consiliului Județean Satu Mare a declarat pentru PresaSM.ro că diferența între Spitalul Județean Satu Mare și alte spitale din România este dată de modul de calcul. Mai exact, avem două tipuri de internări: spitalizarea continuă și spitalizarea de zi. Spitalizarea continuă se referă la cazurile mai grave, iar spitalizările de zi sunt cazurile mai puțin grave.
Conform acelorași surse, la Spitalul Județean Satu Mare se calculează rata mortalității doar pe baza ”spitalizărilor continue”. Fiind cazuri mai grave și mai puține decât cele din ”spitalizările de zi”, tocmai de aici ar ieși acel procent de 3%. PresaSM.ro a solicitat conducerii Spitalului Județean să demonstreze concret această declarație. Iar datele arată astfel: spitalizările de zi au crescut de la 10.077 de cazuri în 2011 la 17.292 de cazuri în 2016.
”Tocmai pentru că noi calculăm pe noua procedură și nu luăm în considerare spitalizările de zi, care aproape s-au dublat, iar spitalizările continue au scăzut, invers proporțional, a crescut pe hârtie și rata mortalității intraspitalicești. Căci rata mortalității se calculează pe baza spitalizărilor continue”, susțin persoane din conducerea Spitalului Județean.
Alte cauze care amplifică statistica
Surse medicale au declarat, sub protecția anonimatului, că există un fenomen de ”colaborare” interinstituțională care ar amplifica acest fenomen. De exemplu, pacienții care sunt transferați la diferite clinici din țară, dar sunt în stadiu terminal al unor boli, sunt retrimiși către Spitalul Județean Satu Mare. Unde este înregistrat și decesul. Mai mult, spitalele din Carei sau Negrești-Oaș trimit pacienți cu afecțiuni în stare terminală către Spitalul Județean, unde, de asemenea, este înregistrat decesul acestor persoane.
Nota redacției: Varianta oficială spune una, oficialii Spitalului Județean spun alta. Un lucru e cert: este loc de mai bine. De la atitudine cadrelor medicale sau interesele de grup care spoliază bugetul spitalului și până la luptele politice, imaginea Spitalului Județean a fost afectată grav. Și toate acestea, în detrimentul pacientului. Să fie acesta un moment zero?! O să vedem.
Habar n-am cum se calculeaza procentul celor care decedeaza.Nici nu cred ca intereseaza pe cineva… Stiu ca un doctor trebuie sa fie om, sa empatizeze cu pacientul, sa fie un bun profesionist. Nu as dori si nici nu imi permit sa minimalizez pregatirea unor doctori de la Spitalul Judetean, dar printre dansii sunt si multe uscaturi care provoaca adevarate traume in diferite familii. Stiu ce vb…din cauza unei doamne doctor de la gastroenterologie, mutata la Negresti intre timp, mi-am pierdut mama in urma cu 4 ani…A dat dovada de superficialitate, de lipsa de profesionalism,minimalizand sau ignorand problema de sanatate, desi vorbea f frumos (vb frumoase dupa ce in urma cu cateva sapt avusesem un schimb de replici)… Si acum aud vb doamnei: Stati linistita, nu e nimic grav, intrebati-o si pe doamna (o pavienta), dar pt o mai mare siguranta am mutat-o la terapie intensiva…
View CommentSuntem campioni naționali!
View CommentAtât la decese în spitale cât și la găsit scuze în loc de soluții!
Jenibil!