CNMR condamnă Consiliul Local Satu Mare: ”Impunerea limbii maghiare, discriminatorie”
Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) condamnă decizia prin care Consiliul Local Satu Mare a scos la concurs pentru ocuparea de funcţii publice la Poliţia Locală mai multe posturi pentru care a inclus la condiţii eliminatorii cunoaşterea limbii maghiare.
„Această decizie aduce grave prejudicii bunei înţelegeri şi convieţuiri între etnicii români şi maghiari din România, puterea de simbol a unei astfel de decizii fiind profund negativă”, transmite CNMR, care va sesiza Comisia pentru Abuzuri din Camera Deputaţilor dar şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, „în vederea aplicării de sancţiuni şi restabilirea relaţiei de încredere între toţi cetăţenii Municipiului Satu Mare”.
CNMR salută decizia prefectului județului Satu Mare, Darius Filip, prin care a atacat hotărârea Consiliului Local în contencios administrativ.
„Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României salută şi susţine decizia corectă, legală şi românească a prefectului Judeţului Satu Mare care a atacat în contencios această abuzivă, discriminatorie şi revoltătoare. Mai facem precizarea că astfel de decizii ale unor lideri ai comunităţii maghiare locale sau centrale subminează grav încrederea şi stabilitatea relaţiei dintre cetăţeni de etnie română şi cei de etnie maghiară. Abuzul de drept depăşeşte cu mult drepturile culturale şi identitare”, precizează CNMR.
CNMR este o fundație care grupează lideri ai societății civile, mediul academic, mediul de afaceri, sindicate și patronate.
Ce spune Primăria Satu Mare
Primarul municipiului Satu Mare, Kereslenyi Gabor, susține că Hotărârea în cauză respectă în întregime legislația în vigoare.
”Având în vedere că ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale se stabileşte pe baza datelor recensământuIui populaţiei organizat potrivit legii, s-a avut în vedere și datele recensămîntului din anul 2011, conform populaţia municipiului Satu Mare se ridică la 102,411 locuitori, majoritatea locuitorilor sunt români ( 54,2%), iar principala minoritate — maghiarii sunt în proporţie de (34,60%). (…) Cetăţenii au dreptul să se adreseze, oral sau în scris, autorităţilor administraţiei publice locale şi aparatului propriu al acestora şi în limba maternă, iar autorităţile administraţiei publice locale şi aparatul propriu de specialitate au obligaţia să răspundă solicitărilor atât în limba română, cât şi în limba maternă. Actele oficiale se întocmesc în mod obligatoriu în limba română”, se arată într-un răspuns semnat de către primarul Kereskenyi Gabor.
deci eu ca roman in tara mea sunt eliminat de la un cocurs pentru ca nu stiu limba maghiara,RUSINE, domnule CHIS LUCA rusine,institutie a statului RUSINE
View CommentPractic stam si ne uitam cum ne fura maghiarii incet toate, eu inca tot sunt de parere ca nu au ce cauta primari/presedinti de alta nationalitate, frate traim in Romania, imediat nu o sa mai pot sa ies din casa afara ca nu stiu limba maghiara, de cand cu Kereskeni primar a facut foarte multe pentru maghiari nu pentru tot orasu, prima data au fost ei, dupa aia noi, romanii, poi stai un pic, cica traim la un loc cu totii, daca ii asa cine are cetatenie magjiara sa plece din Ungaria, sa nu ne mai descrimineze pe noi, am ajuns de rasu rasului…stam si ne uitam cum se duce tara asta pe pluta
View CommentAdica,noi ca romani trebuie sa stim lb maghiara, dat ei ca maghiari nu e nici o problema ca nu stiu romaneste. Am fost la un magazin la cumparatiri si unele vanzatoare nu stiu romaneste, a trebuit sa ii explic ungureste ce vreau!!! Nu sunt sovina, dar totul are o limita si un bun simt!
View Comment