Povestea unuia dintre cei mai corupți polițiști sătmăreni. Ce grupare infracțională a sprijinit
Ioan Puți, unul dintre cei mai corupți polițiști sătmăreni, a fost eliberat de către judecători. Cu toată opoziția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Ioan Puți, la acea dată fost ofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, a fost acuzat de procurorii DNA că a sprijinit o veritabilă rețea de contrabandiști, fiind condamnat la peste cinci ani de închisoare pentru faptele sale.
Povestea unei grupări de contrabandiști
Reamintim că fostul poliţist Ioan Puţi a fost condamnat penal la cinci ani şi şase luni, procurorii Direcției Naționale Anticorupție acuzându-l de sprijinirea unui grup de traficanţi de ţigări. Din păcate pentru el, polițistul de frontieră pe care l-a mituit a “dat în gât” tot mecanismul afacerii. Onest și cinstit, F. I., un angajat al Direcției Poliției de Frontieră (DPF) Oradea, a depus la Biroul Satu Mare al Departamentului Național Anticoruptie (DNA) Oradea un denunț, imediat după ce a fost ispitit de colegul de breaslă.
F.I. a intrat în jocul contrabandiștilor până când a reușit împreună cu procurorii DNA Oradea să surprindă flagrantul. O mie de dolari SUA pe fiecare transport. Acesta era prețul tăcerii pe care Puti i l-a propus polițistului de frontieră F.I.
“La mijlocul lunii iunie 2006, Ioan Puți a aderat la un grup de crimă organizată constituit în vederea săvârșirii de infracțiuni de contrabandă cu țigări și a pus la punct un sistem potrivit căruia trebuia să obțină sume mari de bani de la persoanele care traficau țigări de contrabandă peste frontiera de stat, prin alte locuri decât prin cele destinate controlului. În perioda 20 iunie 2006 – 6 iulie 2006, supusă cercetării noastre, inculpatul Ioan Puți, în calitate de ofițer în cadrul IPJ Satu Mare și coordonator a 5 posturi de politie rurală, și-a traficat atribuțiile de serviciu în vederea obținerii de sume de bani necuvenite, aderând și sprijinind un grup de crimă organizată. Acestor persoane le-a fost înlesnită de către inculpat introducerea în țară prin afara punctelor de control a unor mari cantități de țigări de proveniență ucrainiană, în scopul revânzării lor. Rolul inculpatului era și acela de a asigura transportul în siguranță de la frontieră și până în afara zonei”, este varianta procurorilor DNA.
De unde a început totul
Întrevederea din 14 iunie a fost practic doar “preludiul”, Puti fiind foarte atent la modul de abordare, sugerându-i discret polițistului de frontieră variante de rotunjire a bugetului. Puti s-a dovedit a fi mult mai concret în 20 iunie, când a venit la casa lui F.I. însoțit de Grigore Baba, unul dintre membrii bandei.
Ca locuitor al comunei Turț, Baba era un bun cunoscător al zonei. Acesta i-a descris polițistului de frontieră modul în care urmează să fie introduse țigările în țară printr-un loc greu accesibil, împădurit pe timp de noapte.
S-a convenit ca primul transport să aibă loc în dimineața de 26 iunie 2006 și că singura legătură pe care F.I. să o aibă cu contrabandiștii să se realizeze prin Puți. Polițistului de frontieră i s-a cerut ca în intervalul orar 3 și 7, din dimineața zilei de 26 iunie, în zona de acțiune să nu fie echipaje de patrulare ale Poliției de Frontieră.
“Inculpatul Puti i-a comunicat lui Baba că nu vor fi probleme la frontieră, astfel că, în dimineața de 26 iunie, pe timp de noapte, învinuitul Baba, însoțit de inculpatul Ștefan Pop și o altă persoană rămasă neidentificată, s-au deplasat cu o autoutilitară în zona minei Turț la rampa de descărcare-încarcare, unde erau așteptați de învinuitul Gheorghe Mândruț, cumnatul învinuitului Grigore Baba”, a fost raportul inserat procurorilor DNA Oradea.
“Persoana neidentificată a pornit autoutilitara, iar învinuiții Baba, Mândruț și Pop au continuat deplasarea până la linia de frontieră cu un tractor cu remorcă. Aici, pe cei trei îi așteptau mai mulți cetățeni ucrainieni, rămași neidentificați, care au adus 100 de baxuri de țigări. Au încărcat țigările în remorcă, după care acestea au fost transportate la rampă și încărcate în autoutilitară. Mijlocul de transport a fost pus la dispoziție de învinuitul Emeric Kovacs. Pop și Puți au fost cei care au organizat întreaga acțiune infracțională, ei fiind cei care știau că Emeric Kovacs cumpără țigări de proveniență ucrainiană în scopul revânzării”, se mai scrie în raportul DNA.
Premiul dat personal
În urma transportului reușit, Puți s-a întâlnit cu F.I. între Valea Seacă și Bocicău (județul Satu Mare) pentru a-i înmâna personal “premiul” de 1.000 dolari. Suma de bani, primită cu titlu de mită de la Puți, a fost predată pe baza de proces verbal la DNA Oradea, banii fiind la dosarul cauzei.
“Pentru că existau suficiente date privind locul prin care se efectuau actele de contrabandă, persoanele implicate și împrejurările săvârșirii faptelor, a fost organizată prinderea în flagrant a învinuiților. Astfel, în momentul în care învinuiții intenționau să pornească cu cel de-al patrulea transport de lângă linia de frontieră spre interior, cei patru învinuiți au fost prinși în flagrant de angajați ai Direcției Poliției de Frontieră Oradea, stabilindu-se că au fost introduse în țară 320 de baxuri de țigari Saint George”, se mai arată în rechizitoriul DNA.
“Nu este nimic adevărat. Totul mi-a fost înscenat”, s-a mulțumit să spună Ioan Puți.
Interceptări telefonice
În convorbirea telefonică din 26 iunie 2006 dintre Ioan Puți și F. I. de la ora 22.00 cu prilejul remiterii sumei de 1.000 de dolari, se fac trimiteri către contrabdandiști.
F.I.: O…f.(…). Dumnezeu de drum, ca-mi rup masina. Cum a mers?
I.P.: Super! N-o fost…no… Na, o mie, numara-i!
F.I.: Tu ai incredere in ei?
I.P.: Deci, io cu cine am fost la tine (Baba)… deci asta-i un om pe care poti sa tai lemne… poti sa le tai gatul jos, poti sa le tai mainile jos… nu se pune problema…
I.P. : Stai sa-ti spun… ca astia stii cum se duc? S-o dus azi noapte… pe la cat ati venit?… cu zaua… in doua ore a fost gata, jos cu ele (tigarile)… erau aicea pa cand…
F.I.: Nu,… deci o mars la 100 m de acesta… si jos…hat ma jos… am vrut sa vad, zic sa nu cumva sa fi picat. Cum o fost aproape, ei nu s-o uitat, in p… calului, zic imi pica unul din tractor, vine careva si-l gaseste.
I.P.: Nu, le leaga (baxurile), le leaga in ceva nylon… si peste nylonul acela ai ceva rafie.
F.I.: … si sa le acopere cu oarice…
I.P.: Is bagate in ceva folie neagra, folie de aceea neagra, ase zac astia…
Judecătorii l-au eliberat săptămâna trecută
Judecătorii Tribunalului Satu Mare au respins contestația formulată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție în cazul cererii de eliberare condiționată a fostului polițist Ioan Puți. ”În baza art. 425 ind. 1 al. 7 pct.1 lit. b raportat la disp. art. 587 al.3 C.pr.pen., respinge ca nefondata contestatia formulată de DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPŢIE, SERVICIUL TERITORIAL ORADEA, împotriva Sentinţei penale nr. 1563/29 iunie 2017, pronunţată de Judecătoria Satu Mare”, se arată în decizia Tribunalului Satu Mare.
Magistrații Judecătoriei Satu Mare stabiliseră anterior că: ”admite sesizarea Comisiei şi cererea petentului condamnat P. I., aflat în executarea pedepsei de 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate – Codul Vamal – Legea nr. 86/2006 aplicată prin sentinţa penală nr. 1146/2015 de către Judecătoria Satu Mare. Dispune liberarea condiţionată a petentului de sub puterea mandatului executare al pedepsei nr. 1237/2015 emis de Judecătoria Satu Mare ”.