Corupția, la cel mai înalt nivel în Satu Mare. Caracatița șefilor din Fisc și a oamenilor de afaceri
În județul Satu Mare corupția a pătruns în toate mediile. Iar efectele sale sunt dezastruoase. Corupția sistemică are mulți aliați în politică, administrație locală, poliție, etc.
Nucleele de putere, controlate politic și binecuvântate de la București, au ajuns să controleze aproape tot în județul Satu Mare, codaș în toate statisticile regionale.
Polițiștii judiciariști și procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reușit să probeze și să trimită în judecată o rețea de corupție, cu ramificații la cel mai înalt nivel din județ.
De la cei mai influenți afaceriști și până la șefii Fiscului, toți și-au dat mâna pentru a pune la cale o caracatiță a corupției.
Solicitatea mitei, un reflex normal
Procurorii DNA susțin că în cursul lunii noiembrie 2013, Ardelean Ioan Mircea (finul și protejatul lui Mircea Govor, după cum reiese din interceptările Serviciului Român de Informații), în calitate de director executiv interimar al Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, a pretins de la Moiș Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în București, deținut de fiica lui Ardelean Ioan Mircea.
În schimbul acestui folos patrimonial, Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgență, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât și pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societății într-un termen cât mai scurt.
Oamenii de afaceri execută
Astfel, în baza acestei înțelegeri prealabile dintre cei doi inculpați, în cursul lunii decembrie 2013, Moiș Gheorghe a dispus unor angajați ai săi să execute lucrări de renovare, constând în achiziția de materiale și executarea lucrărilor de modernizare a imobilului respectiv, costul total al lucrărilor, în valoare de 23.614 lei, fiind suportat în întregime de firma acestuia.
În schimbul acestui folos patrimonial, la data de 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA, depusă de societatea comercială administrată de Moiș Gheorghe, la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, a fost aprobată în întregime de către funcționarii din cadrul instituției mai sus amintite.
La data de 22 decembrie 2013, a fost emisă decizia de rambursare a TVA în cuantum de 771.275 lei, act care a fost semnat de către Ardelean Ioan Mircea, fără a fi efectuat ulterior vreun control de către inspectorii fiscali din cadrul instituției amintite, în ciuda faptului că societatea respectivă figura în evidențele instituției cu risc fiscal ridicat.
De menționat este faptul că, la data de 06 decembrie 2013, după ce fuseseră demarate lucrările de renovare mai sus amintite, Moiș Gheorghe îi solicitase lui Ardelean Ioan Mircea, ca până la data de 25 decembrie 2013, instituția publică, coordonată de acesta, să efectueze plata sumei respective. Ardelean Ioan Mircea l-a asigurat că, în data de 24 decembrie 2013 va fi virată acea sumă de bani în contul societății, fapt care s-a și întâmplat.
Corupție de sus în jos și de jos în sus
În perioada noiembrie-decembrie 2013, respectiv luna martie 2014, Soos Istvan (soțul nepoatei lui Mircea Govor), în calitate sa de șef Birou Colectare și Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu-Mare, în urma unei înțelegeri prealabile cu șeful său, Ardelean Ioan Mircea, a pretins de la un agent economic, în numele acestuia din urmă, mai multe obiecte de mobilier (canapele fixe și extensibile, pat dormitor, saltele, perne etc.), în vederea mobilării a 4 locuințe ce aparțineau celor doi inculpați sau unor rude ale acestora.
Aceste bunuri, în valoare totală de aprox. 12.500 lei, au fost livrate de firma respectivă la adresele indicate de Soos Istvan, fără a fi achitate de beneficiari.
În schimbul acestui folos patrimonial, Soos Istvan i-a dat de înțeles reprezentantului societății comerciale respective, că șeful său, va proteja activitatea firmei, cu ocazia derulării unor controale fiscale desfășurate de către inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu-Mare, în perioada noiembrie-decembrie 2013.
Șefii Fiscului învață contribuabilii cum să fure statul
Pentru a disimula primirea bunurilor respective, cu titlu de mită, Soos Istvan i-a dispus agentului economic să întocmească o factură către firma unei rude, care nu a fost înregistrată în contabilitatea societății respective și nici nu a fost achitată până în prezent.
Recompensă pentru colegul de partid
În perioada 2012-2014, Ardelean Ioan Mircea i-a creat unei persoane, care, în perioadele 2007 – 2013 respectiv aprilie 2014 – iunie 2014, a ocupat funcții de conducere în cadrul A.J.F.P. Satu Mare, o situație de inferioritate pe temei de apartenență politică.
Concret Ardelean, printr-o atitudine de continuă ostilitate, l-a determinat pe acesta să renunțe la funcția publică deținută, întrucât dorea ca acea funcție de conducere să fie ocupată de o persoană care se afla în același partid politic ca și susnumitul, și anume de Soos Istvan.
Acest lucru s-a și concretizat ulterior prin emiterea unor decizii de către directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, emise în baza propunerilor formulate de Ardelean Ioan Mircea.
O recompensă din partea Justiției
La circa cinci ani distanță de la comiterea acestor fapte, întregul lot a fost condamnat ieri la închisoare de către judecătorii Curții de Apel Oradea. Cât de mult s-au schimbat lucrurile de atunci?!
Si mai sint in rindul fostilor politistu! !!!
View Comment