Cu cât se vând căpșunii de Satu Mare. Fermierii au lucrat din greu ca să le salveze de vremea capricioasă

În localitatea Micula Nouă din județul Satu-Mare, localnicii culeg roadele din solarii. Fructele dulci și zemoase sunt aşezate în sute de caserole care vor ajunge în piețe. Sunt soiuri italiene, aduse din pepinierele din peninsulă, informează stirileprotv.ro
Soiurile Clery și Joly sunt preferate de productorii noștri pentru că rezistă la boli, se adaptează bine la tipurile de sol din ţara noastră, iar fructele sunt medii spre mari și parfumate. Odată puse la vânzare sunt concurate de suratele lor din Turcia şi Grecia.
Din păcate vremea capricioasă de aprilie, a distrus multe hectare de căpșuni cultivate în câmp. Doar cei care au investit în solarii și-au păstrat recolta. Iar în fața schimbărilor climatice, tot mai mulți agricultori se gândesc să-și mute producția în interior.
Emil Conț, Producător Agricol: „Am făcut 8 solarii şi am vrea să mai facem 5. Da, este mult mai riscant, pentru ca vremea este schimbată. Anul acesta e mai puţin bun pentru că a fost mult timp rece”.
Radu Cocîrcă, Fermier: „Am avut primăvara asta multe zile cu temperaturi scăzute, 2 îngheţuri târzii. Cultivăm în solarii, soiul Clery deoarece are adaptabilitate bună, un soi dulce. Soiurile romaneşti nu se mai găsesc şi s-au pierdut. Soiurile romaneşti nu erau aşa rezistente la transport”.
Sunt mulţi producători autohtoni care prefera soiurile italiene sau olandeze, extrem de productive, care ajung la aproape un kilogram de fructe pe plantă. Acum, la început de sezon, căpșunile vândute ca romaneşti pot costa şi 50 de lei kilogramul.
