VIDEO. Ce poți face dacă ai împrumutat bani fără dovadă scrisă și nu îi mai primești? Explicațiile avocatului Ciprian Ardelean

Tot mai mulți români ajung în situația delicată de a împrumuta sume de bani prietenilor sau cunoștințelor, fără să aibă nicio dovadă scrisă a acestui gest. Ce se poate face atunci când împrumutatul refuză să restituie banii, iar creditorul nu are niciun înscris, nici martori, nici alte dovezi?
Avocatul sătmărean Ciprian Ardelean, din cadrul Societății Civile de Avocați HMCA Satu Mare, explică faptul că, deși situația este dificilă, nu este neapărat imposibil de soluționat.
„Dacă nu ai nicio probă, nu ai nicio șansă să câștigi un proces. Însă actualul Cod de Procedură Civilă prevede o posibilitate mai largă de a dovedi astfel de fapte. Sunt admisibile și alte categorii de probe – de exemplu, mesaje scrise între părți, care, deși nu sunt suficiente de unele singure, pot fi folosite în cadrul unui proces”, a declarat avocatul.
Un alt exemplu util îl reprezintă înscrisurile ulterioare – documente întocmite după momentul împrumutului, care pot fi interpretate ca început de dovadă scrisă. De asemenea, chiar dacă Poliția nu poate soluționa dosarul din punct de vedere civil, declarațiile și probele colectate acolo pot fi ulterior folosite în instanță.
„Acest lucru se întâmplă frecvent în practică, însă fiecare caz diferă. Atât comportamentul împrumutătorului, cât și al împrumutatului, poate influența decisiv rezultatul”, a adăugat Ciprian Ardelean.
În final, avocatul subliniază importanța unei consultații juridice înainte de a iniția orice demers legal.
„Orice consultație la un avocat înainte de a începe un astfel de demers este eficientă, fiindcă, din punctul meu de vedere, în astfel de situații câștigă cine consultă primul avocatul”, a concluzionat el.
Mai multe detalii în podcastul de mai jos:
