Satu Mare, ocolit de investițiile americane noi. Care sunt județele preferate de investitorii din SUA

Investitorii americani au fost cel mai interesați de afacerile din România în 2022. În acel an, numărul firmelor cu acționari din SUA înregistrate a fost aproape egal cu cel din 2019 și 2020. În total, 186 de societăți înregistrate la Registrul Comerțului cu acționari din SUA au fost în 2022, titrează jurnaliștii de la Profit.ro, în contextul discuțiilor despre tarife impuse de americani.
Potrivit sursei citate, cele mai multe firme cu acționariat american au fost deschise la noi în țară în activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client), în timp ce alte 40 de firme au vizat activități de consultanță pentru afaceri și management. Zeci de firme au fost deschise și în domenii precum producția de energie electrică și publicitate.
Din cele 475 de start-upuri americane, 425 de firme sunt din mediul urban. În mediul rural se găsesc alte 50 de societăți comerciale. Cele mai multe societăți sunt în București (284), Timiș (20), Ilfov (28), Constanța (23), Cluj (33), Iași (12), Dolj (3), Bihor (7), Sibiu (12) și Brașov (17).
Satu Mare, în schimb, precizează cei de la Profit.ro, se află pe lista județelor, împreună cu alte 13 unități administrativ-teritoriale, ocolite de investițiile americane noi. Pe lângă Satu Mare, pe listă se află și județele Alba, Galați, Neamț, Giurgiu, Ialomița, Olt, Călărași, Tulcea, Covasna, Harghita, Buzău, Vâlcea și Vrancea. În aceste 14 județe, în ultimii trei ani de zile nu s-au înregistrat investiții americane.
Cifra de afaceri netă a tuturor firmelor a fost de 137 de milioane de lei în 2023, cu o creștere față de anul precedent. În 2022, cifra de afaceri totală a fost de aproape 40 de milioane de lei.

Numai americani? Mai toti investitorii, de ce nu s-a tras sa se construiasca autostrada pana la Petea? Parlamentarii nosti manaca KAKA prin alte judete
View Comment