Mesajul liderului PSD Mircea Govor de Florii: „Să aveți parte de sănătate, liniște și oameni buni alături, mereu!”

Liderul PSD Satu Mare, Mircea Govor, a transmis astăzi un mesaj sătmărenilor odată cu Duminica Floriilor. Govor a vorbit în mesajul său și despre însemnătatea zilei de astăzi în tradiția creștină, despre cum sărbătoarea de astăzi marchează începutul unei săptămâni cu semnificație profundă pentru credincioși, care ne pregătește pentru noaptea Învierii.
„Florii cu bucurie și binecuvântare! Astăzi, de Duminica Floriilor, le urez din inimă: La mulți ani tuturor celor care poartă nume de floare! Să aveți parte de sănătate, liniște și oameni buni alături, mereu. Floriile ne amintesc de întârzierea Domnului în Ierusalim, dar și de intrarea speranței în sufletele noastre. Este începutul unei săptămâni cu semnificații profunde, care ne pregătește pentru Paștele cel Mare. Vă doresc o duminică binecuvântată și lumină în suflet!”, se arată în mesajul transmis de Mircea Govor.
Duminica Floriilor este o sărbătoare a bucuriei, din care transpare credința în înviere și în viața de apoi. Acest fapt este subliniat de numeroasele obiceiuri și tradiții de Florii, răspândite în țările creștine de pe mapamond.
Marea Sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim are loc în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paşti), ziua fiind cunoscută şi sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor. În această zi creştinii sărbătoresc Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de patimile şi Învierea Sa. Intrarea Domnului în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.
In ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L întâmpina tainic pe Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane. Se crede că nu e bine să renunți la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Există credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă ca aceștia să nu rămână fără rod.
În ziua de Florii, și stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate. Ramura de salcie sfințită era utilizată și în scopuri terapeutice.
Oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia la mijloc ca să nu le mai doară șalele. Există și obiceiul ca părinții să-și lovească încet copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică, în credința că așa vor crește sănătoși și înțelepți.
