Tânăr sătmărean ACHITAT după ce a fost prins cu droguri în sânge la volan. Explicația judecătorilor

Un tânăr din județul Satu Mare a fost achitat de Judecătoria Negrești-Oaș, după ce fusese trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive. Deși testele preliminare au indicat prezența cocainei în organismul său, instanța a constatat că nu se poate dovedi, dincolo de orice dubiu rezonabil, că acesta se afla sub influența efectivă a substanței la momentul conducerii autovehiculului.
Conform informațiilor PresaSM, totul a început după ce un echipaj mixt de poliție din cadrul Poliției Orașului Negrești-Oaș și Poliției de Frontieră a oprit pentru control un autoturism pe strada Principală din comuna Cămârzana. Șoferul, un tânăr în vârstă de 20 de ani, a fost testat cu aparatul drug test, rezultatul indicând consum de cocaină.
Ulterior, acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice. Buletinul de analiză toxicologică emis de Serviciul Medico Legal Satu Mare arăta o concentrație de peste 150 ng/ml de cocaină în urină. Cu toate acestea, raportul de expertiză medico-legală emis de Institutul de Medicină Legală Timișoara a arătat că, în momentul recoltării sângelui (la aproximativ 105 minute de la oprirea în trafic), substanțele psihoactive nu mai erau prezente, concluzionând că șoferul nu se mai afla sub influența cocainei.
Tânărul a declarat că nu este consumator de droguri, însă a participat la o petrecere cu două zile înainte, unde ar fi consumat alcool și posibil, fără voia sa, și alte substanțe. A mai precizat că în ziua anterioară opririi în trafic a luat medicamente pentru răceală și insomnie, fără a ști exact despre ce produse era vorba.
Instanța a reținut că fapta reținută în sarcina inculpatului nu este prevăzută de legea penală, în condițiile în care nu s-a putut demonstra că acesta se afla efectiv sub influența unei substanțe psihoactive care să-i afecteze capacitatea de a conduce. Judecătorul a invocat în motivare și o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia simpla prezență a urmelor unei substanțe în organism nu este suficientă pentru existența infracțiunii – fiind necesară afectarea reală a funcțiilor psihice și comportamentale.
Astfel, instanța a dispus achitarea inculpatului, reținând existența unui dubiu cu privire la starea acestuia în momentul conducerii autoturismului. Decizia este definitivă.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ
