Senatorul Mate Kovács ia atitudine față de controalele-spectacol ale ANPC. E nevoie de acțiune de prevenție, nu doar de sancțiuni

Senatorul Mate Kovács a cerut, printr-o interpelare adresată secretarului general al Guvernului, clarificări privind controalele-spectacol pe care le desfășoară în ultima vreme inspectorii de la Protecția Consumatorilor. Mate Kovács consideră că, înainte de a da amenzi care pot falimenta micii întreprinzători, ANPC ar trebui să desfășoare și acțiuni de prevenție.
„Îmi exprim, în calitate de senator din Satu Mare, profunda mea preocupare cu privire la modul în care sunt direcționate și desfășurate activitățile de control ale Protecției Consumatorilor. În ultima perioadă, observăm cu regret că eforturile inspectorilor se concentrează pe acțiuni de spectacol mediatice, care mai degrabă creează senzație în presă decât rezolvă probleme reale ale consumatorilor. Ultima acțiune este cea prin care o banală sifonerie a fost închisă și amendată cu 8.000 de lei, iar un magazin alimentar dintr-un sat amendat cu 10.000 de lei”, spune Mate Kovács.
Senatorul sătmărean consideră că micii afaceriști sunt loviți disproporționat de amenzi exagerate, care pun în pericol supraviețuirea întreprinderilor lor. Aceștia, care deja se luptă cu provocări economice, riscă să închidă afacerile sau să concedieze angajați din cauza unor penalizări care nu țin cont de contextul real.
„Este inacceptabil ca statul să devină un factor de instabilitate pentru IMM-uri, în loc să le sprijine”, subliniază el.
„În același timp, controalele de prevenție, care ar putea identifica și remedia nereguli înainte ca acestea să afecteze publicul, par neglijate. Astfel de măsuri proactive ar reduce conflictualitatea și ar spori încrederea în autorități, dar, din păcate, ele lipsesc din strategia dvs.”, afirmă Mate Kovács.
Senatorul UDMR a adresat trei întrebări secretarului general al Guvernului, în subordinea căruia se află ANPC:
-Aveți în vedere revizuirea priorităților și a metodelor de control ale inspectorilor ANPC, astfel încât să se acorde atenție prevenției, nu doar sancționării?
-Sunt amenzile aplicate proporționale și țin cont de capacitatea economică a firmelor?
-Sunt resursele direcționate către probleme sistematice, nu către cazuri izolate care atrag atenția media?
„Sper că veți lua în serios aceste observații și veți acționa pentru un echilibru între protejarea consumatorilor și sustenabilitatea afacerilor mici”, a mai precizat Mate Kovács.
