VIDEO. Ce este Zăpada Mieilor. Ce spune credința populară despre ninsoarea din aprilie

Zăpada Mieilor care cade în luna aprilie este, potrivit credinței populare, o ninsoare aducătoare de spor și belșug. Cunoscută ca „zăpada mieilor”, e văzută și ca un botez al mieilor, dar și ca un fel de test pentru firavele animale. Mieii sănătoși vor trece cu bine peste încercarea gerului și vor fi păstrați pentru înmulțirea turmei.
Dacă pentru noi ninsoarea din aprilie pare mai mult un capriciu al vremii, în credința populară ea este semn de belșug pentru noul an agricol.
„În tradiția populară, Zăpada Mieilor nu era văzută ca un simplu capriciu al vremii, ci și ca un semn bun. Se spunea că aduce belșug și apă din abundență în sol, necesară pentru culturile noului an agricol. Era, de asemenea, percepută ca un botez simbolic al mieilor”, a explicat dr. Monica Mare, directorul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, într-un interviu acordat TVRInfo.
Ninsoarea este văzută și ca un fel de test pentru firavele animale. Mieii sănătoși vor trece cu bine peste încercarea gerului și vor fi păstrați pentru înmulțirea turmei.
Ce este Zăpada Mieilor
„Zăpada mieilor” este denumirea populară dată ultimei ninsori care are loc la sfârșitul iernii calendaristice, de obicei în luna martie sau chiar începutul lunii aprilie. Practic, este vorba despre un episod de iarnă târzie, apărut după o perioadă mai caldă, când toată lumea așteaptă deja primăvara.
Numele fenomenului provine tocmai de la miei, simbol al primăverii, fiindcă această ninsoare are loc în perioada în care se nasc mieii la stână . Conform tradiției populare, zăpada mieilor este considerată “ultima suflare a iernii”, un semn că zilele reci sunt pe sfârșite și vremea caldă urmează să se instaleze curând.
