Colaborare pentru o mai bună pregătire și prevenire a dezastrelor transfrontaliere
Sub conducerea Institutului de Cercetare a Strategiei Naționale din Ungaria – în parteneriat cu Asociația Pompierilor din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Asociația Multisalva, Asociația caritabilă „Pompierii voluntari ai Bisericii Dercen”, Organizația Civilă pentru Dezvoltarea Zonei Nagydobrony și Primăria orașului Tiszacsernyő. La 1 ianuarie 2025, a început implementarea proiectului UE PRE_SAFE, sub motto-ul PARTENERIAT DINCOLO DE FRONTIERE.
Inițiativa vizează creșterea capacității organizațiilor voluntare de răspuns la dezastre și consolidarea cooperării dintre acestea, îmbunătățirea pregătirii și a eficacității intervențiilor comune ca răspuns la schimbările climatice și la dezastrele provocate de om, precum și identificarea riscurilor și vulnerabilităților legate de schimbările climatice în regiune. Proiectul este cofinanțat de programul Interreg VI-A NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2021-2027 (contribuția totală a UE: 765 368,52 EUR) și va fi implementată până la 31 decembrie 2026
Regiunea de frontieră a zonei programului este expusă unui risc sporit din cauza schimbărilor climatice, deoarece este una dintre zonele predispuse la inundații din Europa, unde riscul de incendii forestiere este în creștere. Bazinul hidrografic al Tisei este un loc al dezastrelor naturale și provocate de om. Interconectivitatea regională amplifică impactul dezastrelor învecinate. Un motiv pentru înrăutățirea situației, Ucraina devastată de război și, odată cu aceasta, regiunea sa cea mai vestică, Transcarpatia, se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de vulnerabilitate și expunere umană de pe continentul european, la care se adaugă o capacitate de ameliorare extrem de scăzută.
Consolidarea cooperării transfrontaliere este esențială pentru prevenirea dezastrelor și gestionarea riscurilor. Pe baza experienței persoanelor care locuiesc în regiune, organizațiile de voluntariat sunt esențiale pentru a răspunde situațiilor de urgență, însă capacitățile, competențele și echipamentele acestora variază în cele patru regiuni de frontieră.
Prin urmare, obiectivul principal al proiectului PRE_SAFE este de a consolida și profesionaliza cooperarea transfrontalieră între organizațiile voluntare de gestionare a dezastrelor, contribuind astfel la protecția populației, a infrastructurii comunitare și a mediului construit și natural din regiune. În plus, consolidarea capacităților unităților de răspuns în caz de urgență va îmbunătăți situația generală de securitate din regiune.
Rezultatele evaluării riscurilor și a vulnerabilității care urmează să fie efectuate de Institutul de Cercetare a Strategiei Naționale în zona proiectului vor fi integrate în formarea organizațiilor voluntare de gestionare a dezastrelor, contribuind astfel la consolidarea rezilienței la schimbările climatice și la utilizarea celor mai adecvate intervenții (în special protecția civilă, gestionarea dezastrelor, măsurile de retenție a apei și de combatere a inundațiilor rapide).
Recomandările de specialitate, bazate pe o analiză a mediului juridic și administrativ care împiedică acțiunea transfrontalieră ar putea conduce la un cadru juridic mai flexibil care ar putea permite intervenții comune mai eficiente și mai rapide în viitor, în cazul unui dezastru. Acest lucru va fi, de asemenea, susținut de un set de echipamente complementare între organizațiile partenere.
Ca urmare a activităților de consolidare a capacităților (cursuri de e-learning, formare la fața locului și exerciții comune), instituțiile partenere vor avea echipe de voluntari bine pregătite și profesioniste, care sunt capabile să manevreze cu profesionalism instrumentele și echipamentele de răspuns la dezastre și sunt familiarizate cu protocoalele relevante și scenariile de gestionare a dezastrelor. Activitățile de sensibilizare se vor asigura, de asemenea, că publicul larg din regiunea de frontieră este sensibilizat cu privire la riscurile dezastrelor climatice și provocate de om, precum și la posibilele măsuri de pregătire și prevenire.
Domnul Jenő Szász, președintele Institutului de Cercetare pentru Strategia Națională, liderul de proiect, a explicat că Instituția și Asociația Pompierilor din Ungaria au înființat rețeaua pompierilor voluntari ”Kárpát-haza” în aprilie 2015, cu scopul de a organiza cursuri de formare, de a evalua și de a dezvolta stocul de echipamente într-un mod coordonat, să consolideze capacitatea de pregătire și de răspuns la dezastre a pompierilor voluntari din Bazinul Carpatic prin organizarea de cursuri de formare, evaluarea și îmbunătățirea echipamentelor, extinderea legăturilor transfrontaliere între regiuni, recrutarea continuă și sprijinirea organizațiilor membre în cadrul proiectelor proprii, precum și prin pregătirea și punerea în aplicare a proiectelor de dezvoltare a rețelei. Proiectul PRE_SAFE în așa-numita „regiune cu patru frontiere”, cofinanțat de Uniunea Europeană, reprezintă un alt pas în cooperarea de succes care durează de mai bine de un deceniu.
Acest comunicat de presă a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Acesta reflectă numai punctul de vedere al Institutului pentru Studii Strategice Naționale și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Uniunii Europene.