Poftiți la preparate delicioase! Concursul de tăiat porci, cu zeci de bucătari, în județul Satu Mare
Nu mai puțin de 38 de echipe de bucătari din România, Ungaria, Serbia și Slovacia se vor întrece sâmbătă, 1 februarie 2025, cu ocazia tradiționalului concurs de tăiat porci, organizat de UDMR Satu Mare. Ediția din acest an va fi găzduită de Halmeu.
Bucătari reprezentând 38 de echipe vor pregăti cârnaţi, caltaboşi, toroș, jumări sau fripturi. De dragul diversității, organizatorii au mai multe secțiuni: cel mai bun toroș, cel mai bun sângerete, cel mai bun caltaboş, cel mai bun cârnat, cea mai bună pălincă, cel mai bun vin, cel mai lung caltaboş şi/sau cârnat.
Un juriu de specialitate, format din opt bucătari cu experiență, va evalua fiecare stand în parte, fiecare preparat înscris în concurs. La fel ca și în fiecare an, premiile constau în sculpturi în lemn executate la fața locului de artiști.
Tradiția spune – potrivit președintelui UDMR Satu Mare și președinte al Consiliului Județean, Pataki Csaba – că într-un an concursul se ține pe malul stâng al Someșului, iar în anul următor pe malul drept.
”Noi am început prima dată acest concurs în urmă cu 15 ani. Ne bucurăm că ideea aceasta a fost împrumutată și de către alte județe din Ardeal. Dar concursul de la Satu Mare este cel mai consacrat, spun eu. Este un eveniment la care se leagă prietenii, aceasta este și ideea. Vizitatorii pot să vadă rețete tradiționale, de la cum se sacrifică porcul și până la cum se prepară mâncarea, toate după obiceiurile de sute de ani ale fiecărei zone”, a precizat președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.