ANCHETĂ. Criză de medici la spitalele din județul Satu Mare. Secții închise, medicii pleacă masiv spre privat
Probleme majore cu personalul medical la Spitalul Județean Satu Mare, Spitalul Municipal Carei și Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș. La Carei și Negrești-Oaș s-a suspendat activitatea pe mai multe secții foarte importante, iar pacienții au început să iasă în stradă, solicitând autorităților locale soluții urgente pentru remedierea situației. Probleme importante sunt și la Spitalul Județean Satu Mare, acolo unde Secția de radiologie mai stă doar în câțiva medici. Și aceea pe picior de plecare în favoarea sectorului privat.
Probleme la Spitalul Județean Satu Mare
Laboratorul de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este la un pas de colaps. Și asta după ce din cei cinci medici care sunt pe statele de plată, unul este în concediu de medical, unul este doar cu contract de colaborare, iar ceilalți au luat în calcul să își depună demisiile, conform informațiilor PresaSM.
Motivul oficial: cantitatea uriașă de muncă, în condițiile în care pe o singură gardă se ajunge la un volun de circa o sută de imagini de interpretat, cu responsabilitatea de rigoare, fiind vorba despre viața unor oameni. Puținii medici radiologi deservesc atât Spitalul Județean de Urgență, cât și Unitatea de Primire Urgențe sau cabinetele medicilor de familie.
Pe lângă impactul negativ uriaș pe care l-ar avea asupra calității serviciilor medicale, circa 70 de asistenți medicali și infirmieri au putea să rămână fără locurile de muncă, în cazul în care activitatea secției ar intra în impas. Motiv pentru care conducerea Spitalului Județean Satu Mare caută să angajeze de urgență medicii în această specialitate.
Unul dintre motivele reale al acestui fenomen pare să fie factorul material. Ajunge să ne raportăm la problemele înregistrate în sistemul de sănătate din Germania, acolo unde mare parte din medicii radiologi s-au privatizat, interpretând rezultatele ecografiilor, spre exemplu, din confortul sufrageriei. Pe bani mult mai mulți decât în sistemul public de sănătate.
”Organizăm concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată la Laboratorul de radiologie și imagistică medicală a următoarelor posturi: 1 post medic rezident anul V specialitatea radiologie și imagistică medicală; 2 posturi medic specialist radiologie și imagistică medicală”, este anunțul postat astăzi de către reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare, semn că rezolvarea problemei este încă departe.
Criză de personal, oamenii au ieșit în stradă la Carei
Suspendarea temporară a liniei de gardă Pediatrie, începând cu 1 ianuarie 2025, și închiderea activității Secției de Pediatrie și a compartimentelor de Maternitate și Neonatologie sunt rezultatul unui deficit sever de personal medical. Potrivit reprezentanților Spitalului Municipal Carei, patru medici pediatri și neonatologi au încetat colaborarea sau și-au anunțat indisponibilitatea încă din luna septembrie 2024. În prezent, secția funcționează cu un singur medic, situație care face imposibilă asigurarea gărzilor conform cerințelor legale.
Probleme identice la Negrești-Oaș
Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș se confruntă cu o criză majoră, determinată de lipsa personalului medical specializat. Conducerea unității a anunțat că a suspendat temporar linia de gardă pentru pediatrie, precum și activitatea secției de pediatrie și a compartimentului de maternitate.
Principala cauză a suspendării serviciilor este deficitul acut de medici specialiști în domeniul pediatriei și obstetricii. Lipsa resurselor umane în acest sector vital pune în pericol sănătatea copiilor și a mamelor care necesită asistență medicală de urgență. Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș se alătură astfel unei liste tot mai lungi de instituții medicale din România care se confruntă cu dificultăți similare, iar situația ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea sistemului de sănătate publică.
Adevărata cauză… alternativa privată
Prea puțin manageri de spital din județul Satu Mare au curajul să spună lucrurilor pe nume. Medicii pleacă de stat spre privat, acolo unde orarul de muncă raportat la salarizare sunt este superior. Managerul Spitalului Carei are curajul să pună un diagnostic real sistemului public de sănătate.
”Medicii au demisionat în favoarea sistemului de sănătate privat, iar alții au renunțat la medicină. Este o concurență extremă a sectorului privat care, evident, își urmează propriile interese, propriile direcții de dezvoltare”, spune managerul Spitalului Municipal Carei, Ciprian Dragoș.
O parte dintre medicii care au ales mediul privat au făcut-o fiindcă sunt sătui de lipsa unor dotări, de comportamentul unor pacienți, respectiv de maniera de conducere a unităților spitalicești.
”Sunt medici care au preferat să plece în privat. În loc de 12-13-14 ore, cum lucrează la stat, mereu sub stresul pacienților recalcitranți, a lipsurilor materiale sau a managementului discreționar, în sectorul privat lucrează după un program fix, cu pacienți înțelegători și cu tehnică modernă. Într-un cuvânt, au și bani și viață personală. Fenomenul este unul foarte acut pentru sistemul public de sănătate”, spune o sursă avizată pentru PresaSM.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ