Pădurar din Satu Mare condamnat după ce a mituit un comisar de la Garda Forestieră care trebuia să îl verifice
MITĂ, ȘUSTE și CONDAMNĂRI. Un dosar instrumentat de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a scos la iveală modul în care drujbele acționează în pădurile patriei pentru a le umple buzunarele celor care – culmea ironiei – ar trebui să le păzească. Conform informațiilor PresaSM, totul a început după ce procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei efectua cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu.
Și asta pentru că existau suspiciuni că în perioada 2016 – 2021 la nivelul Ocolului Silvic Asociația Salcâmul Ciumești au fost organizate și desfășurate licitații de masă lemnoasă fără a se respecta procedurile legale, precum și că ar fi fost falsificate mai multe documente în ceea ce privește încheierea contractelor de exploatare masă lemnoasă.
De asemenea, în aceeași perioadă ar fi fost aprobate spre tăiere la ras mai multe suprafețe de pădure aflate în administrarea silvică a Ocolului Silvic Asociația Salcâmul Ciumești, fără a se respecta procedurile silvice, existând totodată suspiciunea că materialul lemnos a fost exploatat sau înregistrat în actele contabile la prețuri sub media pieței locale, iar ulterior a fost valorificat la prețuri mai mari decât cele înregistrate.
Procurorul de caz a solicitat Romsilva să trimită în județul Satu Mare o echipă de control. Așa că au fost trimiși mai mulți comisari din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești. Aceștia au fost cazați la un hotel din comuna Urziceni, lângă Vama Urziceni/Vallaj. Doar că unul dintre comisari nu a achitat contravaloarea serviciilor de cazare, acceptând ca suma de 2.250 de lei să fie plătită de către cel pe care trebuia să îl… ancheteze.
Așa au intrat pe fir procurorii DNA. Care l-au pus pe pădurarul anchetat sub supraveghere tehnică-operativă. Așa au aflat că păduraru cercetat a început demersurile concrete pentru obținerea unui control favorabil din partea celor de la Garda Forestieră. În acest sens, îi transmite: “Da nu cumva ceilalți să audă despre ce este vorba!”, respectiv „Dar … no, dar … să nu audă nimeni acolo!”. După care i-a achitat sejurul uniui comisar din cadrul Gărzii Forestiere.
”În perioada martie – aprilie 2022, în calitate de funcționar public cu atribuții de control – consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – în mod direct, pentru sine, a acceptat promisiunea de foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea unui act care intră în îndatoririle sale de serviciu (constând în realizarea unui control la nivelul Ocolului Silvic Asociația Salcâmul Ciumești, vizând inclusiv activitatea inculpatului (…) desfășurată în calitate de pădurar) după care, în considerarea acestei promisiuni, a primit de la inculpatul (…) suma de 2.250 lei, reprezentând costul tarifului de cazare al inculpatului (…) la motelul (…) întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită”, se arată în motivarea Tribunalului Satu Mare, obținută de PresaSM.
La Tribunalul Satu Mare pădurarul din Ciumești a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, iar comisarul Gărzii Forestiere a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Cei doi au atacat sentința la Curtea de Apel Oradea, dar magistrații orădeni au respins luni, 16.12.2024, apelul celor doi. Sentință e definitivă.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ