Beneficiarii de ajutor social apţi de muncă din municipiul Satu Mare chiar sunt puși la muncă. Cu alte cuvinte, nu primesc doar pomană de stat, ci sunt invitați să presteze muncă în folosul comunității.
Printre cele mai importante amintim: curățirea panourilor de afişaj din municipiu, respectiv a staţiilor de autobuz apraţinând S.C. Transurban S.A, igienizarea fostei centrale termice din cartierul Micro 16, curăţierea de resturi vegetale şi deşeuri menajere a intrărilor în municipiu, reamplasarea coşurilor de gunoi vandalizate şi distruse pe digul râului Someş, curăţirea zonei malurilor drept respectiv stâng ale râului Someş, igienizarea zonei adiacente Lacului Pecăruş precum şi a zonei aferente trecerii pietonale la nivel de cale ferată de pe str. Cimitirului din municipiu.
La aceste acţiuni au participat un număr de aproximativ 20 persoane apte de muncă din rândul beneficiarilor de ajutor social. În luna iunie 2017 în evidenţa Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare se află un număr de 75 de dosare de acordare ajutorului social. În rândul familiilor beneficiare se regăsesc un număr de 30 de persoane apte de muncă care pentru sumele de bani acordate cu titlu de ajutor social sunt obligate să presteze ore de muncă în folosul comunităţii.
Numărul de ore de muncă variază între 8 şi 75/lunar de în funcţie de cuantumul ajutorului social acordat. Neîndeplinerea obligaţiei de efectuare a municii în folosul comunităţii atrage după sine suspendarea dreptului la ajutor social pe o perioadă de 3 luni, iar ulterior acestei perioade încetarea dreptului.
Astfel de activităţi vor fi organizate şi în perioada următoare în diverse locaţii identificate de Primăria Municipiului Satu Mare şi Poliţia Locală Satu Mare.