FOTO. Haitele de câini au invadat comunele de la periferia Sătmarului. Persoane mușcate
Situația gravă înregistrată la periferia municipiului Satu Mare, în zona comunelor limitrofe. Haite de câini sălbăticiți umblă în voie, spre disperarea locuitorilor, care susțin că se simt în pericol. De exemplu, în satul Hrip, câinii își fac veacul chiar în fața scolii și a grădiniței. Localnicii din se plâng ca nu pot circula pe stradă din cauza câinilor vagabonzi, care au mușcat o femeie și o fetiță.
”Aș dori să trag un semnal de alarmă, cu speranța că va fi auzit de persoane competente și vor fi luate măsuri pâna nu se va întâmpla vreoo nenorocire. În fapt, este vorba de câinii vagabonzi, fără stăpâni. Ori au stăpâni, numai că îi lasă liberi pe străzi și nimeni nu ia nicio măsură”, susține un localnic din Hrip, pentru PresaSM.
Având în vedere că problema se înregistrează pe teritoriul administrativ al mai multor comune, printre care Lazuri, Odoreu, Păulești sau Viile Satu Mare, problema ar intra în sarcina Consiliului Județean Satu Mare, potrivit legislației în vigoare.
Doar că – potrivit informațiilor PresaSM – reprezentanții Consiliului Județean Satu Mare le-au transmis edililor locali că nu dispune de fonduri în acest sens, iar primarii de comună trebuie să găsească singuri soluții.
Pe de altă parte, primarii contactați de PresaSM susțin că prețurile acestor servicii au crescut foarte mult, de la circa 200 lei/câine ridicat de pe străzi la circa o mie de lei/câine.
Fenomenul s-ar putea diminua doar prin acțiuni de conștientizare în rândul populației. De exemplu, în comuna Odoreu, edilii locali, alături de Poliția Locală și Poliția Animalelor, desfășoară ample campanii de conștientizare în rândul populației, astfel încât să își sterilizeze și să își microcipeze animalele.
O altă problemă gravă este cea a ecarisării teritoriului. Costul privind ridicarea unui cadavru de animal găsit pe domeniul publică se ridică la circa 2.000 de lei, iar multe administrații locale nu dispun de aceste fonduri.
”Este mai ieftin să îngropi un om, decât să ridici și să incinerezi un animal. Un om îl îngropi cu un minim de o mie de lei. Aici s-a ajuns, din păcate”, a spus un primar, la solicitarea PresaSM.