Journaling şi stare de bine: 7 motive să îţi faci un jurnal personal
Journaling sau scrisul în jurnal devine o activitate din ce în ce mai populară, nu doar în rândul copiilor, ci şi în rândul adulţilor. Da, jurnalul nu este destinat doar celor mici şi adolescenţilor, ci şi adulţilor care îşi doresc să se bucure de o activitate relaxantă, cu o mulţime de beneficii.
Scrisul în jurnal poate fi de folos în gestionarea stresului şi a grijilor şi este deseori inclus în tehnicile de mindfulness. În plus, e un exerciţiu excelent pentru minte, care ajută la dezvoltarea creativităţii. Dacă n-ai inclus încă în rutina ta scrisul în jurnal, iată 7 motive s-o faci cât mai curând:
Gestionezi mai uşor emoţiile
Să pui ceea ce simţi pe hârtie te poate ajuta să gestionezi mai uşor emoţiile cu care te confrunţi zi de ia. Poţi privi această activitate ca pe o modalitate de a da frâu liber gândurilor şi emoţiilor, astfel încât acestea să nu se transforme în ruminaţii. Ruminaţia se referă la gânduri şi idei obsesive asupra unor întâmplări, emoţii sau trăiri şi poate afecta calitatea vieţii.
Îţi exersezi creativitatea
Scrisul e modalitate excelentă de a-ţi exersa creativitatea. Nu trebuie să începi să scrii ficţiune, poezii sau materiale jurnalistice ca să te bucuri de această activitate, ci este suficient să scrii în jurnal. Jurnalul tău poate arăta oricum doreşti, îl poţi crea sub formă de poveşti, fraze scrise independent sau schiţe, în funcţie de preferinţele tale.
Practici recunoştinţa
Chiar dacă de-a lungul unei zile apar mici supărări, gânduri intruzive sau temeri, vei avea întotdeauna lucruri pentru care să simţi recunoştinţa şi este bine să nu uiţi acest lucru. Scrisul în jurnal te poate ajuta să practici recunoştinţa mai des, adică să îţi notezi la intervale regulate de timp lucruri frumoase din viaţa ta. Astfel, vei avea o perspectivă pozitivă asupra vieţii, în special în perioadele agitate.
Deprinzi skilluri noi
Scrisul în jurnal este un exerciţiu bun pentru a deprinde skilluri noi, de la îmbogăţirea vocabularului şi până la însuşirea unor abilităţi de storytelling. În plus, îţi poţi îmbunătăţi şi scrisul de mână.
Dacă eşti la început, e o idee bună să foloseşti un creion mecanic sau un creion clasic pentru a scrie în jurnal. În acest fel, vei putea face modificări uşor, ori de câte ori doreşti. Creioanele au un preţ prietenos şi se găsesc uşor, ceea ce le face o alegere excelentă pentru journaling.
În afară de creioane, mai poţi opta şi pentru pixuri, stilouri sau carioci. Dacă îţi doreşti o variantă care să te ajute să îţi exersezi scrisul de mână, încearcă un stilou Schneider.
Iei o pauză binemeritată
Când ai luat ultima oară o pauză binemeritată de la agitaţia şi stresul de zi cu zi? Să fii doar tu cu gândurile tale, într-un loc liniştit şi să te bucuri de un moment de respiro? Ei bine, journaling este o activitate ce se poate transforma uşor în pauza ta zilnică de la responsabilităţi, taskuri şi agitaţie.
Păstrezi amintiri frumoase
De-a lungul vieţii păstrăm nenumărate amintiri frumoase: fotografii, accesorii sau decoraţiuni, însă foarte puţine sunt atât de explicite precum un jurnal. Când îţi aşterni trăirile pe hârtie, nu doar că îţi eliberezi mintea, ci pui şi la păstrare întâmplări de tot felul din viaţa ta, pe care le poţi revizita peste ani şi ani.
Te asiguri că nu uiţi ideile importante
Poţi să foloseşti jurnalul şi pentru a-ţi nota tot felul de gânduri şi idei importante, de la planuri de afaceri şi până la schiţe pentru viitoarea ta casă. În acest fel, vei avea certitudinea că nu uiţi ideile bune care-ţi trec prin cap. Le vei avea scrise în jurnal şi vei ştii exact unde să cauţi când nu îţi aminteşti ceva anume.
Scrisul în jurnal te poate ajuta să îţi gestionezi mai uşor emoţiile, să păstrezi amintiri frumoase, dar şi să îţi antrenezi creativitatea. Nu ai nevoie decât de un caiet, un pix sau un creion şi 10 minute de timp liber ca să începi. Spor la scris!