FOTO/VIDEO. La mulți ani Armatei Române! Se împlinesc 80 de ani de la eliberarea Careiului
A început celebrarea Zilei Armatei la Carei. Aniversăm astăzi 80 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, eveniment cu semnificație majoră pentru independența și suveranitatea României. Manifestările sunt organizate, la fel ca în fiecare an, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, în timp ce în Parcul Dendrologic are loc o expoziție de tehnică de luptă. Sute de sătmăreni au profitat de vremea bună și au ieșit să participe și ei la manifestările dedicate Zilei Armatei Române.
UPDATE 15:15 La Carei a început parada militară
UPDATE 15:40 Ștafeta Invictus a ajuns la Carei. Trei trasee, în total peste 3.300 de km au fost parcurși, alergând sau pedalând, în cadrul ediției din acest an.
UPDATE 15:32 Discursurile oficialilor au fost urmate de ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”.
UPDATE 15:30 Prefectul Ioan Tibil a citit mesajul premierului de Ziua Armatei
UPDATE 15:20 Primul care a luat cuvântul a fost generalul-locotenent Dragoş-Dumitru Iacob, locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, care a vorbit despre importanța luptei pentru independență și a eliberării teritoriului național.
UPDATE 15:10 A urmat o slujbă pentru pomenirea tuturor celor care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă, lagăre și închisori pe timpul războialelor purtate de țara noastră. Litrughia a fost oficială de Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, împreună cu un sobor de preoți.
UPDATE 15:05 Ceremonia a început cu onorul militar
La Carei, începând cu ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” are loc ceremonia oficială.
Programul curpinde depunere de coroane, jerbe și buchete de flori, sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus” și defilarea gărzii de onoare; detașamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej”, Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”, Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”, Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, Batalionului 52 Geniu ,,Tisa”, Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Regimentului 69 Artilerie „Silvania”, și din militari ai Inspectoratului Județean de Jandarmi „General de brigadă Ioniță Borșan” Satu-Mare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare alături de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Defilarea militarilor va fi urmată de survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
În intervalul orar 10.00-17.00, în Parcul Dendrologic are loc o expoziție statică de armament, echipamente și tehnică militară.
La 25 octombrie 1944, Armata Română a intrat în oraşul Carei preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940. După actul de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, Armata Română a contribuit într-o mare măsură la efortul de război împotriva Germaniei fasciste şi Ungariei horthyste.
În seara zilei de 24 octombrie, militarii Diviziei 9 Infanterie au pătruns în Carei unde au angajat lupte de stradă. În zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească mai importantă de la frontiera de vest a ţării a fost eliberată.
Victoria a fost obţinută prin lupta a 525.702 de militari români, angajaţi de la 23 august 1944 în operaţii militare împotriva trupelor germane şi ungare, din care au fost pierduţi peste 58.330 (morţi, răniţi şi dispăruţi). Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la peste 72.000 de militari.