Alimentele și facturile ne mănâncă toți banii. Pe ce se duc venturile din salarii
Institutul Național de Statitstică a publicat o analiză cu privire la modul în care gospodăriile au cheltuit banii în al doilea semestru al acestui an. Datele arată că cei mai mulți bani merg pe alimente și facturi. Practic, traiul de zi cu zi ajunge să consume toate resursele financiare ale unei familii, cu puține resurse rămase pentru eventuale economii, concedii, ca să nu mai vorbim de investiții, cultură, ieșiri în oraș sau chiar îngrijire personală.
Cheltuielile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul II 2024, de 6486 lei pe o gospodărie (2587 lei pe o persoană), mai mari cu 1,8% față de trimestrul I 2024. Asta în condițiile în care, datele INS arată că 59,8% sunt cheltuieli de consum. Alte peste 33% din cheltuieli s-au dus către impozite, contribuții, taxe și cotizații. Spre investiții s-au putut orienta doar 0,6% din venituri.
În mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7660 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3220 lei lunar, de 1,4 ori mai mult decât o persoană din mediul rural. Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost de 37,0% în cheltuielile totale, cu 9,8 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii a fost de 11,6% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.
Pe ce se duc banii din salarii: Mâncarea și facturile, pe primul loc. Educația, la coada clasamentului
Cei mai mulți bani, potrivit datelor INS, se duc pe mâncare, arată datele celor de la INS. Practic, puțin 35% din cheltuielile de consum sunt pentru alimente, dar și apă și alte băuturi nealcoolice.
„Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1455 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (35,1%)”, precizează cei de la INS.
Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 530 lei pe o gospodărie cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 12,8%.
Pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, în al doilea semestru, s-a cheltuit în medie 326 lei pe o gospodărie, adică de 7,9% în cheltuielile totale de consum medii lunare. Cheltuielile pentru băuturile alcoolice, tutun au fost în valoare de 311 lei pe o gospodărie, adică o pondere de 7,5% în cheltuielile totale de consum medii lunare.
Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populației a fost cel efectuat pentru educație de 26 lei pe o gospodărie (0,6% din cheltuielile totale de consum medii lunare).