FOTO/VIDEO. Violența domestică, o problemă serioasă la Satu Mare. Zeci de agresori, „dotați” cu brățări de polițiști
În primele 8 iuni ale anului 2024, la nivelul județului nostru, au fost emise 191 instrumente de protecţie pentru victimele vioienţei domestice, dintre care 101 ordine de protecţie provizorii și 90 de ordine de protecţie (emise de instanțele judecătoreşti). Potrivit celor de la IPJ Satu Mare, de la implementarea sistemului și până astăzi, 32 de persoane s-au ales cu brățări de monitorizare.
La nivelul judeţului, au fost emise 101 ordine de protecţie provizorii, 61 dintre acestea find transformate in ordine de protecție. Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 95 au fost confirmate de unităţile de parchet. Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 20 de infracţiuni, dintre care 17 fn mediul urban şi 3 în mediul rural.
Un număr mai mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.
În 32 de situații a fost pusă in aplicare măsura de obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.
La nivelul județului Satu Mare sunt disponibile 145 de dispozitive electronice de supraveghere.
Începând de azi, 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică şi în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauţiune şi arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligaţia de
a purta permanent un dispozitiv electronie de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. Au fost identificate și amenajate spaţiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.
În ceea ce priveste infracțiunile constatate, au fost înregistrate in total 281 de infracţiuni, din care 19 pentru săvârșirea infracţiunii de ameninţare, 2 pentru săvârșirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie și 20 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu
Polițiștii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse îin pericol printr-un act de violenţă domestică.
Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violenţe (de la 145 la 137 de fapte), ameninţare (de la 38 la 19 fapte) și nerespectarea ordinelor de protecţie (de la 7 la 2 fapte. Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au ,,lovirea sau alte violenţe”- 48% (137 de fapte) si abandonul de familie – 20% (58 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 68% din total.
După locul comiterii, 133 de infracţiuni au fost comise în mediul urban, 148 in mediul rural, 138 la domiciliu și 143 în spatiul public.
În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o scădere a numărului autorilor (de la 290 la 287) care comit astfel de fapte și o creștere a numărului victimelor (de la 297 la 309).
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 2 infracţiuni.