VIDEO. Apariţie neaşteptată pe holurile unui spital din țară. Secție invadată de lilieci. Au fost chemați pompierii
Apariţie neaşteptată pe holurile Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Secția de Cardiologie s-a confruntat cu o invazie de lilieci. Imaginile cu zburătorii au devenit virale pe paginile de socializare. Conducerea spitalului a declarat că activitatea medicală nu a fost perturbată, iar pompierii au fost chemați în ajutor pentru a reloca animalele.
O invazie de lilieci a avut loc seara trecută la secția Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Aceștia au intrat în holul casei scării de la intrarea principală a secției, după ce au pătruns printr-o fereastră lăsată deschisă, titrează jurnaliștii de la Ziarul de Iași.
În ajutor au fost chemați cei de la Asociația Pentru Protecția Liliecilor, dar și Garda de Mediu și pompierii. Aceștia din urmă au colectat câteva exemplare, care urmează să fie relocate în condițiile stabilite de lege. Managerul unității a declarat că activitatea medicală nu a fost perturbată, iar înaripatele nu au ajuns decât pe hol, nu și în saloanele cu pacienți.
„Au fost anunțate autoritățile competente, respectiv Asociația Pentru Protecția Liliecilor, Garda de Mediu și ISU. În dimineața zilei de 03.09.2024, reprezentanții ISU au colectat câteva zeci de exemplare de lilieci, care vor fi ulterior relocate în condiții legale. Nu a fost perturbată activitatea medicală deoarece liliecii nu au pătruns în zona saloanelor de pacienți”, a declarat Prof. Dr. Daniel Vasile Timofte, managerul spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași potrivit sursei citate.
Deși un pacient susține că zeci de persoane au așteptat afară și pe holuri, managerul spitalului a declarat că a fost limitat temporar accesul în Secția de Cardiologie prin intrarea principală, iar măsură nu ar fi afectat fluxul de pacienți și personal, deoarece există alte două căi de acces distincte.
Cele 32 specii de lilieci din România sunt protejate de lege. Această protecție, respectiv legislație se aplică indiferent dacă coloniile sau exemplarele se află în interiorul sau exteriorul ariilor protejate.