ÎNGRIJORĂTOR. În jumătate din țară, mai mulți pensionari decât angajați. Care este situația la Satu Mare
Cifre îngrijorătoare vin de la Statistică. În aproape jumătate din țară, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților. Mai exact 20 de judeţe au mai mulţi pensionari decât angajaţi, arată o analiză făcută de cei de la Ziarul Financiar.
Jurnaliștii de la Ziarul Financiar au făcut o analiză bazată pe datele Institutului Național de Statistică pentru a afla care este raportul dintre angajați și pensionari în județele țării. Rezultatele sunt îngrijorătoare. În aproape jumătate din țară, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților. Asta este valabil pentru judeţele din sudul şi estul României, nu și pentru regiunea noastră, inclusiv județul Satu Mare, unde numărul de salariați este mai mare decât cel al pensionarilor.
Pe primul loc în clasamentul județelor cu cel mai mare număr de pensionari la salariați se află Teleorman. Sunt 83.000 de pensionari la peste 56 de mii de salariaţi, potrivit Ziarul Financiar. Adică o discrepanţă de 48%. Iar asta înseamnă că doi angajaţi muncesc o lună întreagă pentru ca din contribuţiile lor să fie plătită o singură pensie.
Dezechilibru uriaș între pensionari și salariați găsim și în Vaslui, unde vorbim de 80.000 de pensionari la 56.000 de salariaţi. Asta în vreme ce în Botoşani vorbim despre o discrepanță de 25%.
În schimb, judeţele Ilfov, Timiş şi Cluj au un număr semnificativ mai mare de salariaţi comparativ cu cel al pensionarilor. Iar în București sunt doar patru pensionari la fiecare 10 angajați.
Cele mai recente date arată că în ultimii 7 ani, cheltuielile totale cu pensiile au crescut de la 63,6 mld. lei în 2018 la o estimare de 131,4 mld. lei în 2024.
Potrivit datelor prezentate de sursa citată, la nivelul județului Satu Mare, avem o diferență de 15 procente între numărul de pensionari și numărul de angajați. Asta înseamnă că avem mai mulți salariați decât pensionari, numărul vârstnicilor care au ajuns la pensie ajungând la 73.214, potrivit INS.
Stăm mai bine la raportul dintre pensionari și angajați decât județul vecin, Maramureș, dar și decât Sălaj. Mai bine decât noi stau nu doar cei din Cluj, ci și bihorenii și bistrițenii, în regiunea de nord-vest a țării.