ANCHETĂ. Un funcționar din Primăria Satu Mare atribuia lucrări unei firme unde era plătit
Agenția Națională de Integritate (ANI) a identificat o situație cât se poate de interesantă la nivelul Primăriei municipiului Satu Mare. Un funcționar public, pe numele său Dan Toader Stîncel, a fost identificat de inspectorii ANI că a uitat să se abțină de la analiza și aprobarea unor contracte de lucrări cu o firmă în care avea interes patrimonial. Adică, de unde scotea bani, într-o formă sau alta.
”În perioada 2009 – 2013, a fost membru cu drept de vot în comisiile de evaluare a ofertelor din cadrul procedurilor de achiziție la nivelul Primăriei Municipiului Satu Mare care au evaluat societatea S.C. Drumuri Construcții S.A. Satu Mare, desemnând-o totodată câștigătoare. Ulterior, au fost încheiate contracte de execuție lucrări cu această societate, cu care persoana evaluată a avut relații cu caracter patrimonial. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 70, art. 71 şi art. 79, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003”, se arată în raportul Agenției Naționale de Integritate.
Conforme sursei citate, ”societate la care persoana evaluată avea calitatea de acționar, deținând un număr de 40 de acțiuni însumând un procent de aproximativ 0,3% din valoarea totală a acțiunilor până la data de 31 decembrie 2013. Ulterior au fost încheiate trei contracte de execuție lucrări cu S.C. Construcții Drumuri S.A. Satu Mare, valoarea totală a acestora fiind în cuantum de 13.200.000,54 lei la care se adaugă TVA în cuantum de 3.168.000,13 lei. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea de către STÎNCEL TOADER DAN a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.