Decesul copilului de un an la Spitalul Județean, anchetat de procurori
Decesul copilului de un an și două luni la Spitalul Județean Satu Mare este anchetat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, în colaborare cu specialiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. De altfel, aceasta este și procedura legală în astfel de situații. Procurorii fiind anunțați în mod obligatoriu de către medici.
Redactorii PresaSM.ro au luat legătura cu directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, Mariana Dragoș, care a declarat că nu ar lua în calcul o posibilă culpă medicală, cât o neglijență gravă din partea părinților naturali, care au ținut micuța în condiții total improprii.
Cu toate acestea, părinții nu au vrut să renunțe la fetiță, dar autoritățile au luat-o pe micuță cu ajutorul unei hotărâri judecătorești. Totuși, Mariana Dragoș recunoaște că nu se știa ca acel copil să fi avut epilepsie.
”Tot ce știm este că acel copil nu a fost diagnosticat niciodată cu epilepsie. Consider că a fo o interpretare eronată. Este, probabil, vorba despre o afecțiune autoimună, a suferit dese răceli. De asemenea, copilul nu ar fi avut probleme de sănătate cât s-a aflat în îngrijirea asistentului maternal”, a declarat Mariana Dragoș, pentru PresaSM.ro.
Reamintim că medicul sătmărean Adina R. a făcut public cazul unei fetițe de un an și două luni care a murit la Spitalul Județean Satu Mare. Cadru medical, femeia a povestit cum fetița ar fi ajuns să moară în spital, dar și cum scurt-circuitul din sistemul public ar fi frânat salvarea micuței la timp.
Femeia explică cum în sistemul de protecție socială nu i s-a găsit o boală gravă, respectiv epilepsia. Fetița ar fi fost la un pas de moarte și în trecut, dar ar fi fost salvată de un asistent medical. Dar mai apoi a ajuns la Spitalul Județean, unde ar fi început coșmarul.
”În dimineața zilei de 26.05.2017, fetița a făcut o criză de epilepsie, nefiind diagnosticată cu această boală…normal, dacă nu a avut acces la serviciile medicale. Cu toată sperietura, asistentul maternal a ajutat-o în momentul acela de criză epileptică, a salvat-o pt moment, a chemat ambulanța, iar la Spital lipsa totală de interes aș zice eu”, mai spunea Adian R.
Adina R. explică, cu lux de amănunte, cam ce s-ar fi putut întâmpla în Spitalul Județean, după ce fetița a fost dusă în stare critică de asistentul social.
”Vă relatez pe scurt cum au decurs lucrurile acolo, iar mai departe puteți să vă dați și voi cu părerea. La Urgență, știind că este un copil care a fost adus în urma unei crize epileptice, l-au ținut vreo 5-6 ore acolo, investigații, analizele de sânge au venit în vreo 4-5 ore, poate nu considerau că e urgență. Nu s-au repetat crizele cât a stat în Urgență, dar totuși s-au gândit să o interneze. Pe Secția de Pediatrie, zic eu, din punct de vedere al unuia care n-a studiat Neurologie sau NeuroPediatrie, a intrat în status epilepticus. Medicul de servici (nu știu dacă era Pediatru, Neurolog, Medic de Familie) i-a administrat de două ori cate 5 ml de Diazepam intramuscular (în ghidurile de Neurologie zice că se administrează 0,3-0,5 ml /kgcorp intravenos lent sau intrarectal pt a preveni riscul de apnee, hipotensiune arterială)….fetița având doar 8 kg, puteți să faceți un calcul simplu și veți constata că a primit o doză cam mare. Normal că a facut stop cardio respirator, fără nicio șansă de a mai fi salvată”, a mai spus Adina R.