Harababură la Spitalul Județean Satu Mare. Victimele agresiunilor, puse pe drumuri
În județul Satu Mare ar trebui să existe un centru pentru victimele violenței sexuale. Scopul lor? Să asigure o intervenție integrată victimelor de viol sau agresiune sexuală. De la îngrijiri medicale de urgență, la prelevare de probe biologice și consiliere psihologică și juridică, în funcție de fiecare caz.
Reporterii PressOne au făcut un experiment la Spitalul Județean Satu Mare. „Centrul de unde? Cum aţi zis?”, este răspunsul pe care-l primim de la ambulatoriul din Satu Mare. Femeia care a răspuns apelului nostru nu știe de existența unui centru special pentru victimele violenței sexuale: „nu la medicină legală cumva, nu acolo trebuie?”, ne întreabă tot pe noi după câteva secunde de pauză.
„Dacă-i victimă, să sune la 112 și acolo să întrebe. Nu pe noi”, se aude, din fundal, vocea unei alte colege.
”Suntem Spitalul Judeţean Satu Mare, dar aşa department noi nu avem”, vine imediat răspunsul de la centralista Spitalului Județean Satu Mare.
Reporterul insistă că are nevoie de ajutor și se gândește să meargă la camera de gardă.
”Mă transferă la Camera de Gardă. Spun, din nou, că vreau să vorbesc cu cineva din cadrul centrului pentru victimele violenței sexuale. Aflu că ar trebui să sun eu, încă o dată, la același număr și să cer la ginecologie.
Sun la Ginecologie. „Nu este aici acum doamna doctor care se ocupă”, primesc răspuns. Când vine, unde pot da de ea, cum pot beneficia de ajutor? Să sun din nou la același număr, dar de data asta să cer la obstetrică. Și-mi închide. Sun la Obstetrică. Nu răspunde nimeni. După patru apeluri, nu am primit niciun răspuns de ajutor.
Din 2021 și până-n prezent, potrivit unui răspuns oferit PressOne, o singură victimă a beneficiat de asistență în cadrul centrului din Satu Mare.
Articol complet pe PressOne