VIDEO. Incendiul de pe Magnoliei se putea transforma într-un dezastru. Operatorul, fără autorizație de securitate la incendiu
Incendiul de pe strada Magnoliei se putea transforma într-un dezastru, au confirmat-o astăzi autoritățile județene, asta din cauza faptul că lângă depozitul cuprins de flăcări se aflau, la doar câțiva metri distanță, case de locuit, iar în vecinătate se află un depozit de cherestea și o stație de carburanți. O parte din eforturile pompierilor s-au dus fix către limitarea propagării flăcărilor, pentru a preveni o nenorocire. În ceea ce privește funcționarea firmei, singura instituție care a găsit nereguli a fost chiar Inspectoratul pentru Situații de Urgență cei care au și sancționat în trecut frima pentru lipsa autorizației de securitate la inceniu. Cercetările în acest caz continuă sub procurorii care au deschis un dosar penal in rem.
Potrivit prefectului Ioan Tibil, verificarea operatorului cu ajutorul instituțiilor cu atribuții de control a început încă din ziua în care a avut loc incendiul.
„Imediat după incendiu, începând cu vineri dimineața, toate instituțiile cu atribuții de control au fost contactate și am solicitat verificarea amănunțită a operatorului economic”, a precizat prefectul Ioan Tibil. „La o primă verificare, totul a fost în regulă,” a spus prefectul, menționând că verificările continuă, inclusiv din partea Gărzii de Mediu, mai ales că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.
Prefectul Ioan Tibil a declarat că operatorul avea autorizație pentru activități economice cu deșeuri nepericuloase. Activitățile vizau colectare și sortarea a 43 de tipuri de deșeuri, în principal deșeuri plastice, deșeuri de carton și hârtie, dar și textile.
Garda de Mediu a fost și în control, fără ca operatorul să înregistreze deficiențe sau să fie amendat. Iar la Direcția de Sănătate Publică nu au fost depuse sesizări cu privire la operatorul economic.
Și IPJ și Poliția de Frontieră au verificat operatorul economic, în urma supozițiilor apărute în spațiul public, a precizat prefectul. Nu au fost înregistrate la vama Petea transporturi pentru firma respectivă.
Totul se putea transforma într-un dezastru cu case de locuit în zonă, depozit de cherestea și stație de carburanți în vecinătatea incendiului
Declarații au fost susținute și de șeful ISU Satu Mare, locotenent colonel Buzduga Sergiu Marius, care a trecut în revistă forțele Inspectoratului care au participat la lichidarea incendiului de proporții care a mistuit peste 9000 mp. Totul se putea transforma într-un dezastru, a mai spus șeful pompierilor sătmăreni, asta din cauza depozitului de cherestea aflat în vecinătatea locației cuprinse de flăcări, a stației de carburanți și a caselor de locuit.
„Dacă nu interveneam la timp și limitam propagarea incendiului era un dezastru de nedescris”, a avertizat șeful ISU Satu Mare, locotenent colonel Sergiu Buzduga.
Firma nu deținea autorizație de securitate la incendiu și a fost amendată de cei de la ISU Satu Mare.
„Societatea nu deținea autorizație de securitate la incendiu, a fost controlată și a fost sancționată cu suma de 2.500 de lei”, a spus locotenent colonel Buzduga Sergiu Marius.
În ceea ce privește intervenția pompierilor, o problemă a fost la hidranți, dar după o discuție cu directorul Apaserv, a fost crescută presiunea în zonă. Pompierii au găsit și șapte butelii cu gaz în zonă, ceea ce înseamnă că a fost și un risc crescut de explozie.
O altă problemă a fost cea legată de furnizarea energiei electrice în zonă, iar prefectul a spus că încă din vinerea incendiului reprezentanții companiei furnizoare, asta pentru a nu afecta activitatea economică din zonă.
Pompieri au venit de acasă, dar și din concediu pentru a-și ajuta colegii să lichideze incendiul, a mai precizat șeful ISU Satu Mare, locotenent colonel Buzduga.
Prefectul a dorit și să mulțumească pompierilor implicați în activitățile de lichidare, inclusiv pentru acțiunile care au vizat limitarea extinderii incendiului, mai ales că în zona de est exista un depozit de cherestea.
„Cele două echipaje venite la Satu Mare acolo au acționat”, a spus Tibil.
Patru pompieri au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar unul singur a avut nevoie de perfuzie ca urmare a deshidratării și a atacului de panică, dar niciunul nu a avut nevoie de spitalizare.
Prefectul a ținut să mulțumească și sătmărenilor din zonă care au venit în ajutorul pompierilor, cu apă, alimente și utilaje.