SUCCES. Un sătmărean a realizat ghidul de bune practici în turism, pentru persoanele cu dizabilități
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) anunță lansarea „Ghidului de bune practici – Incluziune prin turism adaptat”, realizat de asociația Caiac SMile. Ghidul oferă informații generale, recomandări și exemple de bune practici operatorilor economici din domeniul turismului, ajutându-i să își transforme structurile de primire în spații accesibile și confortabile pentru toți turiștii, inclusiv pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilități.
„Cred cu tărie că turismul trebuie să fie accesibil tuturor. În România, există peste 900.000 de persoane cu nevoi speciale, în timp ce, la nivel european, 80 de milioane de turiști solicită servicii de turism adaptat. Ghidul oferă, astfel, operatorilor din industria turismului, o serie de recomandări concrete pentru a-și accesibiliza structurile și serviciile, astfel încât experiența oaspeților să fie îmbunătățită”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.
„Ghidul de bune practici – Incluziune prin turism adaptat” poate fi descărcat de AICI (click&download).
”Este un ghid practic, ușor de parcurs, câțiva pași și câteva întrebări pe care cei de la recepțiile hotelurilor trebuie sa le adreseze celor care suna pentru rezervare, persoane cu dizabilități. Cu ajutorul acestui ghid atât recepționerul cât și turistul afla dacă se îndeplinesc condițiile pentru un concediu confirm nevoilor persoane cu dizabilități, pentru a evita neplăceri ulterioare, când persoana ajunge la recepție. Nu am fost absurzi să cerem tuturor locațiilor de cazare să se accesibilizeze total, dar ne dorim ca persoanele cu dizabilități să știe ce condiții exista la hoteluri iar hotelurile să știe ce nevoi au aceștia și dacă le pot îndeplini până la sosirea lor, altfel turistul să știe să se orienteze spre altă locație”, a declarat Ionuț Stancovici pentru www.obiectiv-sm.ro
Ghidul oferă recomandări pentru accesibilizarea structurilor de cazare, adaptate pentru diverse tipuri de dizabilități, cum ar fi cele locomotorii, deficiențele de vedere, auz sau cele mentale. Pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, spre exemplu, este indicată amenajarea unor parcări speciale cât mai aproape de intrare. În sprijinul turiștilor cu deficiențe de vedere, ghidul propune marcarea butoanelor liftului și a numerelor camerelor cu cifre în relief. Pentru cei cu deficiențe de auz, se recomandă corelarea soneriei ușii cu un semnal luminos intermitent.
„Unul dintre momentele care mi-au arătat clar importanța acestor inițiative a avut loc iarna trecută, la Cheile Grădiștei, unde am avut ocazia să schiez alături de persoane cu dizabilități, care au experimentat pentru prima dată bucuria senzației de a aluneca pe zăpadă. În această vară, îmi doresc să mă reîntâlnesc cu prietenii de la Caiac SMile pe plajele de pe litoralul românesc, care pot fi transformate, de asemenea, în destinații incluzive”, a mai adăugat ministrul Ștefan-Radu Oprea.
„Ghidul de bune practici – Incluziune prin turism adaptat” conține și recomandări de comunicare. Documentul este disponibil și pe site-ul web al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – www.turism.gov.ro, la secțiunea dedicată autorizărilor structurilor de primire turistice. Precizăm că între instituția noastră și asociația Caiac SMile a fost încheiat un protocol de colaborare