Pentru ape curate! Avram Iancu va înota pe Someș, până la granița cu Ungaria
Celebrului înotător român, Avram Iancu vine la Satu Mare. Într-o cursă „grea, dar epică”, Avram Iancu se pregătește să înoate ultimii 100 de kilometri ai Someșului, până la ieșirea acestuia din țară, totul pentru a promova un comportament responsabil care să protejeze apele râului. Iar înotătorul nu va fi singur în apele Someșului, ci acompaniat de ambarcațiuni specifice alături de care va porni din Maramureș.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook de către celebrul înnotător. Startul cursei va începe mâine dimineață, în localitatea maramureșeană Fărcașa, iar după trei zile, Avram Iancu speră că va ajunge la Satu Mare, dar nu oriunde, pentru că punctul final este ieșirea Someșului din țară, în județul Satu Mare.
„Voi înota ultimii 100 de kilometri ai Someșului, până la ieșirea acestuia din țară În cadrul programului de pregătire pentru DUBLA TRAVERSARE A CANALULUI MÂNECII, am realizat deja un cantonament de înot la Marea Neagră, am mai înotat într-o serie de lacuri, care mai de care. Acum mut locul antrenamentului și într-un râu românesc, al cincilea râu ca mărime din România. Iubesc râurile! Știți deja că în premieră mondială am înotat un fluviu, Dunărea, fără costum de neopren, în 89 de zile. De asemenea, anul trecut am înotat 1032 de km ai Rinului marcat kilometric, în 48 de zile, pentru integrarea României în spațiul Schengen (s-a integrat pe calea apelor și pe calea aerului). Așa că îmi e dor și de contopirea cu meandrele unui râu.Așadar, mâine dimineață, 28.06, la ora 8, voi pleca într-o cursă grea, dar epică, din localitatea Fărcașa județul Maramureș și după 3 zile de aventură și explorare a locului, sper să ajung la granița cu Ungaria, după ce voi traversa și emblematica localitate someșană Satu Mare. Voi fi asistat pe apă de 3 ambarcațiuni specifice cu un personal mai mult decât onorant. Îl amintesc pe Gabi Stan din Baia Mare, un coleg de breaslă, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, și pe lectorul universitar Horea Nascu, tot din Baia Mare”, a precizat înotătorul pe pagina sa de socializare.
Potrivit acestuia, inițiativa vine pentru a promovi impotanța unor ape curate, în acest caz, protejarea malurilor Someșului și a râului de gunoaiele aruncate la nimereală în natură.
„Acțiune pentru un Someș curat Fie că eu voi înota, fie că însoțitorii vor vâsli, o vom face pentru un scop precis: conștientizarea riveranilor acestui fir de apă că este strict INTERZIS să se arunce orice fel de gunoi pe malurile râului sau, Doamne ferește, în apa Someșului. Oameni buni! Am înotat tot fluviul Rin și în 1032 de km de înot nu am întâlnit în cale nici măcar un SINGUR pet. NICIUNUL! Pare o afirmație ruptă dintr-o realitate alternativă, dar nu, este realitatea actuală a Rinului. Vă rog să mă credeți că împreună putem reuși să păstrăm și noi curat un fir de apă de doar 465 de km lungime. Dacă NICI UN OM nu aruncă nimic, nu va fi nimic în apă. Apele Române și Apele Române Someș-Tisa își fac treaba, dar nu putem aștepta de la ei să strângă după noi, la nesfârșit, gunoiul aruncat în apă fără pic de responsabilitate.Înot fără costum de neopren, cu gândul că peste 100 de ani, urmașii- urmașilor noștri vor putea înota și ei într-un râu nepoluat”, a mai scris înotătorul.
Gunoaiele de pe râul Someș, în special cele care ajung în Ungaria după creșterea debitelor, a provocat în anii anteriori reacții din partea oficialilor țării vecine care au tras un semnal de alarmă cu privire la gradul de poluare al Someșului, în special cu mase plastice.