FOTO/VIDEO. POLIȚIA CONFIRMĂ! Paznicii Spitalului Județean și-au depășit atribuțiile
Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare informează că astăzi, 9 iunie 2024, ora 15.20, polițiștii din cadrul IPJ Satu Mare au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112 cu privire la un incident, care a avut loc la poarta de acces a unei unități medicale (Spitalul Judeâean de Urgență Satu Mare).
Deplasându-se la fața locului, din verificările efectuate, polițiștii au constatat faptul că agenții de pază de la unitatea medicală din Satu Mare nu au permis accesul pentru două persoane, care nu sunt membri în comisia de votare, dar care și-au exprimat intenția de a participa în calitate de asistenți la desfășurarea procesului de vot prin urna mobilă în incinta unității spitalicești.
Situația dintre agenții de pază ai spitalului și reprezentanții partidelor politice s-a remediat la sosirea forțelor de ordine publică. Procesul electoral cu urna mobilă în incinta unității medicale s-a desfășurat în condiții legale, celor două persoane fiindu-le permis accesul (după zeci de minute în care reprezentanții spitalului au REFUZAT să le permită accesul, în mod ilegal, n. red.).
Nici reprezentantului PresaSM – acreditat pe lângă Consiliul Județean și, implicit, Spitalul Județean Satu Mare – nu i s-a permis inițial acacesul în spital pentru a verifica dacă sesizarea de abuz se confirmă. Mai mult, contrar legii, i s-a interzis să facă fotografii, împiedicându-se astfel dreptul de a-și exercita profesia în mod liber și conform legii.
Într-un final, după intervenția Poliției, s-a permis accesul în cadrul Spitalului Județean Satu Mare.
”Am avut suspiciunea că încă de la momentul plecării urnei mobile dintr-o secție de votare pentru cele 80 de persoane din spital care au solicitat urna mobilă, ne-am trezit în situația în care unii reprezentanți ai unor partide politice nu sunt lăsați să asiste și se fac tot felul de înțelegeri pentru a fi doar anumite persoane. Dar noi, în calitate de demnitar al statului român, respectiv deputat, și de candidat, avem tot dreptul legal să supraveghem procesul electoral. Evident, fără să intervenim”, a declarat deputatul sătmărean Radu Panait.
”Este inadmisibil ca în 2024 să se interzică accesul în vederea supravegherii procesului electoral. Deși aveam dreptul legal, mi s-a interzis accesul în ce privește supravegherea procesului electoral cu urna mobilă. Directorul administrativ al Spitalului Județean Satu Mare mi-a interzis acest lucru. Este împotriva legii și este inadmisibil așa ceva, motiv pentru care am făcut sesizare și am sunat inclusiv la 112. Abia după ce am sesizat totul la 112 am fost lăsați să supraveghem”, a declarat Bianca Murgu, reprezentantul PNL în calitate de supraveghetor al procesului electoral.
Ce spune LEGEA: ”PERSOANELE CARE POT ASISTA LA OPERAȚIUNILE ELECTORALE – [art. 30 și 31 din OUG nr. 21/2024, art. 89 și art. 90 din Legea nr. 208/2015, HAEP nr. 11/2024, art. 37, alin. (4) și (5) din Legea nr. 33/2007, art. 75 din Legea nr. 115/2025]
La toate operațiunile efectuate de BESV pot asista următoarele categorii de persoane:
• membrii BESV;
• operatorii de calculator;
• personalul de pază;
• candidații;
• persoanele acreditate în condițiile legii (JURNALIȘTII);
• reprezentanții Autorității Electorale Permanente (AEP);
• membrii birourilor electorale de circumscripție și ai Biroului Electoral Central (BEC).