VIDEO. Aurelia Fedorca, primarul care a schimbat fața Negreștiului, și-a prezentat planurile pentru următorii patru ani
Sâmbătă, în curtea Muzeului în Aer Liber, Aurelia Fedorca și-a lansat din nou candidatura pentru funcția de primar al orașului Negrești-Oaș. În prezența a peste o mie de simpatizanți și a conducerii județene a PSD, în frunte cu președintele Mircea Govor, Aurelia Fedorca și-a expus planurile de viitor. Fostul și cel mai probabil viitorul primar al orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca a precizat că – alături de Consiliul Local și de angajații Primăriei Negrești-Oaș, a reușit să atragă fonduri europene și guvernamentale în valoare de peste 250 milioane euro.
Preeședintele Organizației Județene Satu Mare a PSD și candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, Mircea Govor, a ținut să confirme acest lucru: ”Vă spun că ror mi s-a întâmplat să întâlnesc un primar care știe să își folosească din plin talentrul în așa fel încât să te lămurească să fii alături de ea. Și asta este Aurelia Fedorca. Spre bucuria mea, am avut cel mai bun parteneriat cu negreștenii și cu Aurelia. Am fost implicat în tot ce înseamnă proiecte de dezvoltare ale Negreștiului și am mers la București, alături de doamna primar, să le susțin. Au fost proiecte excepționale, foarte bine făcute, așa că felicitări tuturor. De la angajații Primăriei, de la consilierii locali și până la cei din conducere. Și pentru asta este nevoie de continuitate, să se ducă la capăt proiectele începute”.
Aurelia Fedorca a precizat că orașul viitorului este unul sustenabil, în care protejăm mediul înconjurător și utilizăm resursele rațional. Investim în energii regenerabile, sisteme eficiente de transport public și infrastructură verde, pentru a oferi un mediu sănătos și plăcut locuitorilor noștri.
”Este, de asemenea, un oraș smart, unde tehnologia este în slujba cetățenilor. Implementăm soluții inovatoare pentru gestionarea traficului, iluminat public eficient, colectare selectivă a deșeurilor și servicii publice digitale, oferind o experiență modernă și confortabilă tuturor. Nu în ultimul rând, Orașul Viitorului este unul prietenos, cu o comunitate vibrantă în centrul vieții urbane. Promovăm o cultură a incluziunii și diversității, sprijinim inițiativele locale și creăm spații de întâlnire și recreere pentru toți negreștenii”, a precizat Aurelia Fedorca.
Pentru a construi orașul viitorului au fost stabilite 7 direcții de acțiune:
- Oraș conectat – Extindem rețelele de apă potabilă, canalizare, gaze naturale, energie electrică și asfaltăm străzile până la ultima casă.
- Oraș sustenabil – Eficientizăm energetic clădirile, promovăm consumul de energie din surse regenerabile și protejăm mediul.
- Oraș smart – Tehnologia facilitează viața cotidiană prin servicii publice digitale, rețele inteligente de transport electric și iluminat public.
- Oraș educat și progresiv – Dotăm instituțiile de învățământ cu tehnologie și facilități moderne, încurajăm excelența în educație și pregătim tinerii pentru viitor.
- Oraș incluziv și prietenos – Susținem și încurajăm fiecare copil și tânăr, respectăm fiecare adult și nu lăsăm niciun bătrân în urmă.
- Oraș turistic și cultural – Conservăm și promovăm tradițiile și resursele naturale, consolidăm poziția orașului ca destinație turistică atractivă.
- Oraș inovator – Inovația este motorul progresului, promovăm spiritul antreprenorial și dezvoltarea afacerilor locale.
”Aceste direcții reprezintă pilonii pe care ne vom construi orașul viitorului, un oraș care să ofere o viață de calitate, sustenabilă și incluzivă pentru toți negreștenii. Prin implementarea acestor direcții, ne propunem să transformăm orașul Negrești-Oaș într-un model de urbanism modern și responsabil, adaptat cerințelor și provocărilor secolului XXI”, a precizat Aurelia Fedorca.
Aceasta a prezentat cele mai importante proiecte pe care le va implementa în următorii 4 ani:
Transformăm strada Victoriei într-un bulevard modern și introducem în premieră Transportul public verde în oraș prin proiectul „de Mobilitate Urbană cu o valoare de peste 16 milioane euro. Acest proiect presupune pe lângă partea de infrastructură și achiziționarea unui număr de 4 autobuse electrice, biciclete electrice și implementarea unei infrastructuri adecvate pentru un sistem de transport ecologic și eficient.
- Centura de ocolire a orașului – Construim varianta de ocolire a orașului, care va avea o lungime de 9,6 kilometri și va fi proiectată pentru a descongestiona traficul din oraș, facilitând fluxul de vehicule și reducând congestia în zona centrală. Costurile construcției sunt estimate la 23 de milioane de euro.
- Începem construirea de piste de biciclete – Am început implementarea unui proiect finanțat prin PNRR pentru construirea a 16 km de piste de biciclete. Pistele de biciclete vor îmbunătăți infrastructura pentru transportul alternativ și vor contribui la reducerea traficului și a poluării.
- Parcare supraetajată în zona centrală – Vom construi o parcare supraetajată în zona centrală pentru a rezolva problema congestionării traficului și a deficitului de locuri de parcare. Vom crea un spațiu dedicat parcării care să fie eficient utilizat și care să elibereze străzile din centrul orașului de mașinile parcate haotic. Parcarea supraetajată va fi construită într-o locație centrală, ușor accesibilă și convenabilă pentru locuitorii și vizitatorii orașului.
- Extindem rețelele de gaze până la ultima casă – Vom moderniza și extinde rețelele de gaze naturale prin proiectul „Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în oraşul Negreşti-Oaş” pe o lungime de 31 km, cu o valoare de circa 5 milioane euro.
- Amenajăm o Grădină Urbană – Vom transforma zona din spatele Liceului Ioniță G. Andron într-o Grădină Urbană, un paradis verde pentru întreaga comunitate. Cu o suprafață generoasă de 4 hectare, acest parc va găzdui spații pentru sport, relaxare și divertisment pentru toată comunitatea, indiferent de vârstă, de la cel mai mic la cel mai mare.
- Regeneram și modernizăm cartierele – Ne-am angajat într-un proiect amplu de regenerare urbană a cartierelor, ce vizează nu doar renovarea energetică a blocurilor, ci și îmbunătățirea întregii infrastructuri și a calității vieții negreștenilor, amenajarea de locuri de joacă, de recreere și divertisment.
- Modernizăm stadionul din oraș printr-un proiect amplu pentru care am obținut finanțare prin CNI, care prevede transformarea acestuia într-un Complex sportiv după standardele vremurilor actuale.
- Construim un bazin de înot cu toate funcționalitățile – În primul rând, bazinul de înot va avea o importanță educațională. Va oferi copiilor și tinerilor o facilitate deosebită pentru
- Atragem fonduri europene pentru construirea unui parc fotovoltaic care să acopere o parte semnificativă din necesarul de consum al orașului, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon și la utilizarea surselor de energie curată și regenerabilă.
- Înființăm un Centru de zi de asistență și recuperare, cu echipă mobilă de îngrijire la domiciliu, pentru persoanele vârstnice și un Centru de sănătate de zi la Luna Șes.
- Pe locul fostei clădiri a Clubului elevilor, vom edifica din fonduri europene un centru modern destinat elevilor și tinerilor. Proiectul urmărește transformarea locului fostei clădiri a Clubului Elevilor într-un centru modern, accesibil și atrăgător, care să devină un hub vital pentru activități educaționale, culturale și recreative destinate elevilor și tinerilor din oraș.
- Luna Șes – Dezvoltăm infrastructura turistică de vară prin atragerea de noi investitori din mediul privat pentru activități de mountain biking precum și prin căutarea de surse de finanțare pentru achiziționarea și amenajarea unor piste pentru bob de vară și a altor facilități pentru acest sezon. Construim Turn de escaladă pe vârful Pietroasa cu sky view – platformă panoramică cu puncte de vizionare cu binocluri.
- Aducem muzeele în secolul XXI -Am finalizat modernizarea Muzeului Etnografic al Țării Oașului și Modernizăm și eficientizăm energetic imobilul Casă de Oaspeți de la Muzeul în aer liber al Țării Oașului, printr-un proiect finanțat din fonduri europene prin PNRR.”
Comandat de Partidul Social Democrat – PSD Organizatia Satu Mare
- Executat de SC Media Lider Satu Mare S.R.L., – portal: www.presasm.ro,
- cod mandatar financiar coordonator: 21240002