FOTO. Trei răniți pe traseele montane din județul Satu Mare. Salvamontiștii și ambulanța, chemate în ajutor
Trei persoane au avut nevoie de asistență din partea salvamontiștilor sătmăreni după ce s-au rănit la mâni și picioare pe traseele montane din județul nostru. Cei de la Serviciul Salvamont spun că numărul turiștilor este în creștere, grație condițiilor meteo din ultime perioadă și dau câteva sfaturi amatorilor de aventuri prin natură.
Vremea bună a scos tot mai mulți turiști pe traseele montane din județul nostru. Se simte și în activitatea celor de la Serviciul Salvamont, care au intervenit în trei cazuri în care persoane rănite au avut nevoie de ajutor. Într-unul dintre cazuri, în sprijin a fost chemat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare.
„Datorită condițiilor meteo cu zile însorite dar fără temperaturi mari, sezonul drumețiilor a luat amploare, pe toate traseele turistice montane din județ, afluxul de turiști fiind unul considerabil. Astfel au fost înregistrate și trei solicitări de asistență medicală Salvamont, pentru cazuri constând în leziuni ale articulațiilor membrelor inferioare și superioare. După acordarea primului ajutor, persoanele în cauză au fost evacuate în siguranță , un caz fiind predat către ambulanța SAJ în vederea acordării de de asistență medicală de specialitate”, precizează salvamontiștii sătmăreni într-o informare făcută pe paginile de socializare.
În urma celor întâmplate, Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare, recomandă următoarele:
– pe cât posibil, atingerea unor obiective montane să se facă prin utilizarea traseelor turistice omologate
– echipamentul să corespundă dificultăților traseului- purtarea bocancilor de munte este un element de siguranță pentru montaniarzi, un aspect de care trebuie obligatoriu ținut cont.
– la fel, bețele de trecking sunt un accesoriu indispensabil , mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni articulare, aici putând menționa și ortezele, în cazurile mai severe.- disciplina deplasării, mai ales în cazul copiilor, este un element care poate prevenii accidentările (evitarea coborărilor pronunțate prin alergare).
– acordarea unei atenții sporite la final de zi/tură, deoarece din cauza oboselii nivelul de concentrare la deplasarea în teren accidentat fiind mai redus, poate cauza incidente neplăcute.