Șapte pentru Satu Mare. Cine sunt candidații și ce averi au favoriții în cursa electorală
Șapte sătmăreni candidează pentru fotoliul de primar al municipiului Satu Mare. Favorit în cursa electorală este primarul în funcție, Kereskényi Gábor, care a fost și primul la depunerea candidaturilor. Contracandidatul său principal de acum patru ani, Radu Panait, vrea și el, din nou, fotoliul de primar. În plus, în competiție s-a lansat și fostul prefect al județului Radu Roca, dar și actualul viceprimar Adelin Ghiarfaș. De departe, cel mai înstărit candiat rămâne Radu Panait. Șeful USR Satu Mare și-a făcut averea înainte de a intra în politică activând în domeniul IT&C.
Șapte sătmăreni s-au lansat în competiția electorală pentru Primăria municipiului Satu Mare. Printre ei primarul în funcție, contracandidatul său principal de la alegerile de acum patru ani, Radu Panait, fostul prefect al județului Radu Roca și chiar actualul viceprimar Adelin Ghiarfaș.
Șapte pentru Satu Mare
Șapte politicieni se vor bate până pe 9 iunie pentru voturile sătmărenilor din municipiul Satu Mare. Primarul în funcție, Kereskényi Gábor, a fost primul care și-a depus candidatura și este condiderat favorit în competiția electorală.
Vicempriarul în funcție, Adelin Ghiarfaș, vrea job-ul șefului său și este susținut în competiția electorală de către cei de la Forța Dreptei.
Pe lista candidaților este și fostul prefect al județului Satu Mare, Radu Roca. Liderul social-democrat și-a anunțat încă de la începutul anului intenția de a candida pentru fotoliul de primar.
Principalul contracandidat al primarului în funcție, în urmă cu patru ani, a fost deputatul Radu Panait. Susținut de USR și PMP, Panait și-a depus și el, din nou, candidatura pentru Primăria municipiului Satu Mare.
Pe lângă principalii candidați, pentru voturile sătmărenilor se vor bate și Vasile Palincaș, din partea S.O.S România, Ciprian Tișea din partea AUR, dar și fostul city manager, Dan Băbuț, susținut de Partidul Patrioților.
Kereskényi Gábor – susținut de UDMR
Primul care și-a depus candidatura a fost primarul în funcție, Kereskényi Gábor. Jurist de profesie, potrivit CV-ului public, actualul edil care își mai dorește încă un mandat în fruntea orașului și-a obținut masteratul de la Universitatea din Debrecen, dar a urmat și cursurile Universității Naţionale de Apărare „Carol I” – Colegiul Naţional de Apărare și a terminat și un program de formare profesională de amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor.
Activitatea profesională și-a început-o încă după absolvirea liceului, ca referent în cadrul UDMR, iar apoi ca secretar la biroul senatorial. Au urmat apoi posturi de consilier juridic la Direcția de Evidență a Persoanelor și Apaserv, pentru ca în 2008 să devină viceprimar din partea UDMR, iar apoi în 2012 deputat de Satu Mare, până în 2016 când și-a câștigat primul mandat de primar al municipiului Satu Mare.
În ceea ce privește declarația de avere, primarul în funcție deține terenuri intravilane în județul Satu Mare în suprafață de 4129 mp, dar și un teren agricol de 7200 m2. De asemenea, edilul deține și 30% dintr-un teren forestier de aproape 84 de hectare din Hunedoara, obținut prin donație, deținute în comun cu soția.
Când ne uităm la clădiri, primarul deține un apartament achiziționat în 2014, cu o suprafață de 108 mp dar și o casă de vacanță, în județ, cu o suprafață de 54 mp.
La capitolul active financiare, în conturile sale de la BRD și OTP, primarul a declarat că are puțin pese 149.000 de lei.
Veniturile familiei s-au rezumat anul trecut la indemnizația de primar, 164.623 lei, salariul soției, de 119450 lei și alocația copiilor.
Adelin Ghiarfaș – propunerea Forța Dreptei
A treia candidatură înregistrată pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare a fost cea a actualului viceprimar. Adelin Ghiarfaș este absolvent al Facultății de Management turistic și comercial cu master în marketing audit și experiență contabilă de la Universitatea Vasile Goldiș. Activitatea profesională și-a început-o ca contabil, iar apoi a activat în sectorul bancar, la BRD, Banca SanPaolo Imi, Prireus Bank și Patria Bank fiind și membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Satu Mare.
Dacă ne uităm la declarația de avere, vedem că actualul viceprimar care își dorește fotoliul șefului său, deține două terenuri intravilane, unul în Păulești, de 700 mp și unul în Viile Satu Mare, de 3932 mp.
În declarația de avere a actualului viceprimar sunt trecute și două case de locuit, una în Păulești, de 170 mp și una în Viile Satu Mare, de 30 mp, ambele dobândite prin contracte de vânzare-cumpărare, împreună cu soția.
Viceprimarul deține, tot prin contract de vânzare-cumpărare și un apartament de 84 mp în Satu Mare, achiziționat în 2004, dar și o cotă parte dintr-un apartament de 50 mp.
Viceprimarul deține și un autoturism marca BMW X5 achiziționat în 2016.
La capitolul active financiare, începând cu 2019, viceprimarul în funcție deține puțin peste 6500 de euro și 9.100 lei în conturile bancare.
În schimb, viceprimarul are și datorii. Vorbim de un credit în euro cu scadență în 2039 în valoare de puțin peste 56.000 de euro și un credit în lei, cu scadența în anul viitor, de 9.400 lei.
Veniturile familiei anul trecut s-au bazat pe indemnizația de viceprimar, 146.016 lei și salariul soției, alocația copiilor și 12.000 de lei, venituri din chirii.
Radu Roca – propunerea PSD
Decanul de vârstă al competiției electorale este candidatul PSD Radu Roca care a fost nevoit să își dea demisia din funcția de Prefect al județului Satu Mare pentru a participa la cursa pentru Primărie. Medic veterinar de profesie, Roca și-a făcut masterul în Management Sanitar și Medicină Socială și a studiat management public la Agenția Națională a Funcționarilor Publice obținând și un certificat de atestare în Ordine publică din partea Colegiului de Apărare.
Activitatea profesională și-a început-o ca medic veterinar, iar din 1997 ca angajat la Direcția Sanitar Veterinară, instituție pe care a și condus-o în perioada aprilie-septembrie 2009. Din 2012 și până în 2016 a fost viceprimar al municipiului Satu Mare, iar apoi consilier local, iar din martie 2018 a fost numit vicepreședinte la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. În 2020 s-a întors la DSVSA pentru ca în 2022 să preia funcția de prefect al județului Satu Mare.
Potrivit declarației de avere, fostul prefect deține trei terenuri, din care două forestiere, în cotă de 1/2, în suprafață totală de 4.80 hectare, ambele cu titlu de moștenire, dar și un teren intravilan în municipiul Satu Mare de 1188 mp, împreună cu soția.
La capitolul clădiri, Radu Roca deține două apartamente, ambele în municipiul Satu Mare, unul de 77.60 mp și altul de 89.70 metri pătrați, dar și o casă de locuit cu o suprafață de 240 mp, toate împreună cu soția.
Familia deține două autoturisme, ambele dobândite prin cumpărare, un Peugeot și un Volkswagen Golf, din 2003, respectiv 2009.
În schimb, fostul prefect are și credite. Unul de 150.000 de euro, cu scadența în 2032 și altul de 60.000 de euro, cu scadența în 2033.
Veniturile familie se bazează pe salariul prefectului, care a fost de 100.738 de lei în momentul în care acesta a fost numit prefect al județului, veniturile soției și alocația copilului.
Radu Panait – Propunerea USR+PMP – Dreapta Unită
Deputatul Radu Panait, care este la a doua încercare de a prelua frâiele municipiului Satu Mare. În CV-ul său, Panait se descrie drept întreprinzător, dar și manager și artist. Panait a terminat Liceul de Artă Aurel Popp, iar apoi a urmat Academia de Muzică Gheorghe Dima.
După terminarea facultății, Panait și-a deschis firma de IT care activează în special în domeniul optimizării veniturilor realizate prin publicitatea online, cu clienți nu doar din țară, ci și din SUA și Marea Britanie.
Dacă ne uităm la declarația de avere, vedem că în 2015, Radu Panait a moștenit două terenuri intravilane în localitatea Potău, cu o suprafață totală de 4450 mp. De asemenea, actualul deputat deține și jumătate dintr-un teren intravilan din Satu Mare, cu o suprafață de 1625 mp, iar în 2009 a cumpărat un teren intravilan de 460 mp tot în municipiul Satu Mare. Mai deține și, din 2021, 10% dintr-un teren de 71 mp din Satu Mare.
Deputatul deține două case de locuit în municipiul Satu Mare, de 442 mp, ca reconstituire a unui drept de proprietate, dar și o casă de 230 mp, tot în municipiul Satu Mare, achiziționată în 2015. De asemenea, Panait deține și o casă de locuit de 120 mp, în Potău, dobândită ca moștenire.
Panait deține și un BMW achiziționat în 2012, mai arată declarația sa de avere.
Printre pasiuni, deputatul Panait a enumerat cântatul la chitară, iar potrivit declarației de avere, deține o colecție de chitare și instrumente de lemn evaluată la 10.000 de euro.
În ceea ce privește activele financiare, șeful USR a declarat un depozit în euro de 266.583 de euro și două depozite în lei, unul din 2009 și altul din 2023, în total o valoare de 244.541 lei. La capitolul fonduri de investiții, inclusiv pensii private, deputatul a declarat suma de 10.174 lei în conturi.
La capitolul pasiuni Panait nu s-a limitat doar la cântatul la chitară, îi place și să joace pe bursă, așa că nu-i de mirare că declarația sa de avere este nițeluș mai lungă decât a celorlalți candidați. Deține acțiuni sau părți sociale la societăți comerciale evaluate la peste 700.000 lei și 650.000 dolari, la momentul completării declarației de venituri. În portofoliul deputatului se află și acțiuni la câteva dintre cele mai bine cunoscute companii din sectorul Tech din lume.
Veniturile familiei s-au bazat pe indemnizația de deputat, 145.773 lei și venituri din investiții, care i-au adus puțin peste 1.000.000 lei.
nu vor reuși românii
View Comment