Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD) – Simptome și tratament
Tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD – TOC) este o condiție care afectează în prezent milioane de oameni din întreaga lume. Specialiștii au confirmat că o caracteristică a acesteia este prezența unor gânduri obsesive și a comportamentelor compulsive. TOC influențează negativ calitatea vieții, iar în acest material ne-am propus să o cunoaștem mai bine. Care sunt simptomele tulburării obsesiv-compulsive, modalitățile în care se manifestă aceasta și ce tratamente inovatoare sunt disponibile pentru gestionarea acestei afecțiuni? Să descoperim!
Cum se manifestă OCD
La pacienții cu tulburare obsesiv-compulsivă se pot observa un panou amplu de simptome, fizice sau psihologice. Gândurile obsesive sunt idei, imagini sau impulsuri repetitive și involuntare, care intră în mintea unei persoane. Acestea sunt greu de gestionat sau de ignorat, iar în cazul copiilor sunt aproape imposibil de controlat. Gânduri au de obicei legătură cu teama de contaminare, temeri legate de siguranță, perfecționism sau necesitatea de a avea lucrurile într-un anumit ordine sau a le păstra într-o anumită simetrie.
Comportamentele compulsive sunt acțiuni repetitive pe care persoanele cu această condiție le efectuează în încercarea de a reduce anxietatea cauzată de gândurile obsesive. Compulsiile caracteristice sunt spălarea excesivă a mâinilor, verificarea repetată a ușilor sau a robinetelor, ordonarea sau aranjarea repetată a obiectelor sau numărarea în minte.
Pacienții cu TOC întâmpina de cele mai multe ori dificultăți în comunicare și organizare a timpului. Gândurile negative și comportamentele obsesiv-compulsive consumandu-le mult timp. Multe persoane au dificulate de concentrarea și nu pot finaliza sarcinile zilnice. Ritualurile compulsive sunt consumatoare de timp și energie, ceea ce afectează abilitatea persoanelor în cauză de a se organiza.
Tratamente inovatoare pentru TOC
Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive implică de obicei o combinație de terapie cognitiv-comportamentală (TCC) și medicamente. Este întotdeauna personalizat, adaptat nevoilor personale. Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe schimbarea gândurilor și comportamentelor negative asociate TOC și sunt realizate în colaborare cu un terapeut. Prin lucrul cu un terapeut specializat, pacienții învață diferite metode pentru a gestiona gândurile obsesive și pentru a reduce comportamentele compulsive.
Medicamentele precum inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) pot fi administrați, pentru a reduce simptomele OCD. Acestea acționează asupra substanțelor chimice din creier care determină apariția gândurilor obsesive și comportamentelor compulsive.
Pe lângă cele două variante de tratament, Institutul BrainMap Neuroscience a dezvoltat noi terapii inovatoare pentru TOC. Terapiile neurostimulatoare – stimularea cerebrală adâncă, stimularea magnetică transcraniană – oferă rezultate remarcabile în reducerea simptomelor TOC, chiar pentru pacienți care nu au răspuns la alte forme de tratament.
Tulburarea obsesiv-compulsivă este o condiție serioasă cu impact major asupra calității vieții unei persoane. Nu trebuie neglijată și nu trebuie ignorată.