VIDEO. Premieră medicală la Spitalul Județean Satu Mare. Mai mulți sătmăreni au fost salvați
La sfârșitul lunii martie au fost realizate în premieră pentru Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare primele stentări carotidiene, prin colaborarea între Cardiologie Intervențională Satu Mare și secția de Neurologie, sub îndrumarea doctorului Șerban Răzvan de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Satu Mare, au fost realizate 5 intervenții pentru pacienți simptomatici, cu AVC ischemic recent, la risc înalt pentru o procedură chirurgicală de endarterectomie, cu rezultate bune.
Arterele carotide sunt situate de fiecare parte a gâtului. Acestea sunt arterele principale care furnizează sânge creierului. Ele pot fi înfundate cu depozite de grăsime (plăci) care încetinesc sau blochează fluxul de sânge către creier si care poate duce la un accident vascular cerebral.
Angiografia carotidiană este o procedură minim invazivă care este utilizată pentru a identifica orice acumulare de plăci de aterosclerotice în arterele carotide. Medicul introduce un tub gol de mici dimensiuni (aproximativ 2 mm) în artera femurală, în zona inghinală, care duce la arterele carotide (arterele care alimentează creierul cu sânge bogat în oxigen). Urmărind fluxul de contrast, medicul poate identifica orice îngustare a vaselor. Majoritatea pacienților au puțin sau deloc disconfort, fiind raportată senzația de „căldură” la nivelul capului, senzație care dispare rapid. Această procedură este considerată cea mai bună metodă pentru imagistica vaselor carotide și cerebrale.
O angiografie carotidiană este de obicei efectuată la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sau care au simptome precum amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului. Odată ce medicii știu unde este blocajul, ei pot sugera cel mai bun tratament.