PREMIERĂ. PresaSM vă prezintă ce artiști/formații cântă la Zilele Orașului Satu Mare
PresaSM vă prezintă în premieră ce trupe și care artiști vor cânta pe scenă la Zilele Orașului Satu Mare, programate pentru perioada 25-27 mai 2024. Astfel, pe scena care va fi amplasată în Piața 25 Octombrie urmează să evolueze Formația The Motans, Ami, Smiley, Delia&Band, Compact sau Voltaj. Astfel se acoperă toate grupele de vârstă, de la nostalgicii anilor 80-90 și până la ultimele tendințe în peisajul muzical autohton.
Rămâne de văzut dacă o parte dintre manifestări vor fi mutate și în Parcul Central din Piața Libertății sau se va lua modelul de succes de anul trecut, atunci când scena mică a fost amplasată în groapa de evenimente din Pasajul Corneliu Coposu, iar scena mare a fost ridicată în Piața 25 Octombrie, acolo unde mulți spectatori au putut să asiste la concerte de pe gradene. Ca să nu mai vorbim despre terasele amplasate doar pe Bulevardul Transilvania, asigurându-se astfel un circuit foarte bun, compact, iar în restul municipiului Satu Mare nu s-a creat un deranj. De altfel, modelul de anul trecut a fost foarte apreciat de către majoritatea sătmărenilor.
Anul trecut au evoluat pe scena de la Zilele Orașului Satu Mare ANDIA, SHIFT, NICOLE CHERRY, ANTONIA, IRINA RIMES, CARLA’S DREAMS, DIRECTIA 5 sau HOLOGRAF.
ISTORIA ZILELOR ORAȘULUI SATU MARE
Sătmărenii își mai amintesc că în urmă cu mai bine de două decenii, „Zilei Orașului Satu Mare” aveau loc pe 14 Mai, o zi simbolică, aleasă de autoritățile locale de la vremea respectivă pentru a sărbători reziliența și solidaritatea locuitorilor municipiului Satu Mare. Era o petrecere cu defilări și majorete, expoziți și programe artistice, dar și mici, bere și, pentru cei care își mai aduc aminte, un bou fript la proțap, chiar în centrul Sătmarului.
În urmă cu mai bine de două decenii, municipiul Satu Mare devenea primul oraș din țară care urma să își săbătorească „ziua” cu concerte, manifestări artistice, concursuri sportive, dar și cu comercianți înșirați pe străzile orașului. Inițiativa a aparținut primarului de la vremea respectivă, Horea Anderco, care și-a câștigat funcția de edil promițând o schimbare în municipiu, cu mai multe activități și proiecte dedicate tinerilor.
În 1997, consilierii locali au aprobat organizarea Zilei Orașului, data aleasă fiind una, totuși, nu fără controverse: 14 Mai, ziua la care sătmărenii comemorau victimele inundațiilor. Opoziția a găsi susținere la sătmărenii care considerau că maifestările cu iz de sărbătoare nu sunt oportune într-o zi de comemorare, în timp ce autoritățile au subliniat că data a fost aleasă tocmai pentru a celebra solidaritate de care sătmărenii au dat dovadă în fața tragediei și reziliența comunității în fața vicisitudinilor.
În ciuda opozanților, prima ediție a fost un succes, cu mii de sătmăreni adunați în centrul municipiului, participând la competițiile sportive, plimbându-se printre tarabe, admirând expozițiile, dar mai ales bucurându-se de spectacolele artistice și de atmosfera de litoral, cu mici, bere, hamsii, atracția fiind și boul care se frigea la proțap în Piața Libertății.
Expoziția de flori de la Casa de Cultură, spectacolele de teatru în aer liber, mitingul aviatic, balonul cu aer cald, retragerea cu torțe și focul de artificii, au făcut ca fiecare sătmărean să aibă cum să se distreze la prima ediție. Accentul a căzut pe artiștii locali, iar formația sătmăreană Stigma a compus un imn al orașului, care a marcat și deschiderile oficiale ce au avut loc în anii următori.
Așa de mare a fost succesul încât conceptul a fost preluat și multiplicat la nivel național. Astfel, tot mai multe municipii, orașe, dar și comune au implementat rețeta de la Satu Mare. Iar sătmărenii au fost atât de încântați de distracția de Ziua Orașului, încât autoritățile, inclusiv la solicitările comercianților, au prelungit sărbătoarea, care a ajuns treptat la trei zile de spectacole și concerte. Și data la care se ține sărbătoarea a fost modificată, astfel încât petrecerea să aibă loc în weekend.
În mare parte, evenimentele au fost menținute și la următoarele ediții. Unii primari au închis doar Piața Libertății, alteori distracția s-a mutat și pe bulevardele adiacente. Decalările au continuat, iar în edițiile ulterioare, Zilele Orașului Satu Mare au început să fie sărbătorite la final de mai, început de iunie, activitățile comasând și Ziua Copilului, cu spectacole organizate special pentru cei mici.
Unele ediții s-au desfășurat și în cartiere, cu evenimente programate și în Grădina Romei, în timp ce o bună perioadă de timp, sătmărenii au putut participa și la tombola cu premii, marele câștigător putând să meargă acasă cu o mașină nou-nouță.
Nu toată lumea a fost încântată de modificările apărute în timp. Inițiatorii proiectului, printre care și fostul edil Horea Anderco, remarcau public că accentul cade mai puțin pe mândria de a fi sătmărean și mai mult pe latura comercială a evenimentelor. Patriotismul local a lăsat loc distracției și concertelor.
Cei doi ani de pandemie au însemnat și anularea distracțiilor colective, dar apoi autoritățile au reluat seria spectacolelor în aer liber, iar anul acesta, la fel ca în anul precedent, sătmărenii se vor distra în centrul recent renovat. Schimbările au vizat și zona de alimentație. Începând cu anul trecut, tarabele cu mici și bere au fost mutate pe bulevardul Transilvania, un lucru considerat pozitiv de sătmăreni.
HEI MAI OAMENI DIN CONDUCERE APOI IO VREAU SO VAD SI AUD PE BIA RUS CAI DEA NOASTRA NON STOP PETRICA MURESAN RUSINE SA VA FIE
View Comment