FOTO. Cutremur de amploare la Carei, blocuri dărâmate, victime multiple! Scenariul unui exercițiu de amploare
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare a organizat astăzi, 21.03.2024., un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unui seism major, cu replici multiple, care a afectat în special oraşul Carei şi zonele limitrofe acestuia, informează purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare, sublocotenent Alexandra Pop. Scenariul exercițiului presupune că, în data de 21.03.2024, ora 08.25 se produce pe raza municipiului Carei un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara RICHTER, la adâncimea de 18 km. Cutremurul este urmat de 2 replici şi a avut ca axă de deplasare a undei seismice direcţia Carei – Tășnad cu afectarea următoarelor UAT-uri: Căpleni, Foieni, Moftin, Ghenci.
Ca urmare a manifestării seismului se primesc prin S.N.U.A.U. 112, mai multe apeluri telefonice sesizând efectele undelor seismice asupra mai multor clădiri din municipiul Carei. Sunt afectate în proporție semnificativă, două blocuri de locuințe și o clădire administrativă care s-a prăbușit. În toate locaţiile, se înregistrează victime și locatari aflați în imposibilitatea de a se autoevacua, fiind și persoane surprinse printre dărămături.
Concomitent, cu acțiunea de căutare –salvare a persoanelor rămase blocate în interiorul clădirilor afectate, sunt identificate persoane blocate în clădirea Castelului Karoly, în zona turnului și se primește un apel de la un operator economic din sectorul industriei lemnului și a mobilei cu activitate în localitatea Foieni despre producerea unui incendiu în interiorul depozitului de materie primă.
Seismul produce avarii și la branşamentele de apă, gaze şi energie electrică. În acest context au fost mobilizați operatorii serviciului de alimentare cu apă și canalizare- Apaserv, echipaje de la societatea de distribuție și furnizare a energiei electrice- Electrica și a gazelor naturale- Delgaz grid. Pentru rezolvarea situaţiilor tactice create în scenariul exerciţiului se pun în aplicare Planurile Roşu şi Alb de Intervenţie ale judeţului Satu Mare.
Se alertează cetăţenii din zona afectată, prin mesaj RO-ALERT să se conformeze măsurilor şi dispoziţiilor stabilite de autorităţi. Succesiv, se intervine pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături sau blocate la înălţimi, acordarea primului ajutor şi transportul răniţilor la unităţile spitaliceşti.
Au fost organizate puncte de triaj medical şi centrul asistență implicați unde au ajuns victime și aparținători ai acestora.
În cadrul acestui execiţiu au fost mobilizate forțe și mijloace de intervenţie din cadrul ISU Satu Mare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au fost convocate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență ale UAT-urilor implicate, cu precădere Comitetul Local pentru Situații de Urgență Carei, care a intervenit cu mijloace și utilajele din dotare și a amenajat taberele pentru persoanele care au suferit pagube majore în urma cutremurului.
Totodată, cu forțe și mijloace au fost prezente și cadre ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi Județean; Batalionul 52 Geniu, Serviciul de Ambulanță Județean, celelalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de seism, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Satu Mare și operatorii serviciilor de utilități publice cu furnizare/prestare servicii în zona afectată.
Exerciţiul de astăzi a urmărit consolidarea cunoştinţelor şi perfecţionarea deprinderilor forţelor participante în conducerea şi desfăşurarea acţiunilor de limitare şi lichidare a efectelor negative în cazul situaţiilor de urgenţă ce se pot produce în caz de seism, prin: verificarea viabilităţii planurilor de protecţie şi intervenţie pentru seism, dar şi a capacităţii de răspuns şi a cooperării pe timpul intervenţiei a serviciilor profesioniste cu serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi celelalte forţe care asigură funcţiile de sprijin în situaţii de urgenţă.
Totodată, s-a operaționalizat la locul intervenției și Punctul Mobil de Comandă , verificându-se funcţionarea sistemului de comunicaţii şi cel informatic. Exercițiul a fost coordonat și evaluat de către comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare cu prezența prefectului județului Satu Mare, domnul Radu Roca, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.