Profesor universitar, originar din Satu Mare, în echipa României care a câștigat procesul pentru Roșia Montană
România a câștigat procesul în care compania canadiană Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) cerea despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari pentru oprirea proiectului minier din Munții Apuseni. Din echipa care a câștigat acest litigiu pentru România a făcut parte și profesorul universitar Dacian Dragoș, originar din Satu Mare.
România a câștigat procesul în care compania canadiană Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) cerea despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari pentru oprirea proiectului minier din Munții Apuseni. Din echipa care a câștigat acest litigiu pentru România, condusă de avocatul Crenguța Leaua, a făcut parte și expertul în drept Dacian Dragoș, originar din Satu Mare, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai.
Dacian Dragoș a fost cel care a scris fundamentarea legală din dosarul cu care avocații care au reprezentat România au câștigat procesul. Originar din Satu Mare, Dacian este profesor universiar de drept administrativ și internațional la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Potrivit interviului acordat pentr RFI, Dacian Dragoș a redactat 150 de pagini, adică aproape jumătate din actele depuse la dosarul cu care România a câștigat procesul.
„Am fost expert juridic în proces și am făcut opinia legală care a ajutat partea română, avocații angajați de statul român să reprezinte România în acest caz. România a câștigat o închidere a situației neclare care încă plana asupra Roșiei Montane […] Ce s-a discutat în cadrul procesului a fost refuzul statului român de a autorizat până la capăt acea exploatație minieră. De asemenea, s-a invocat o expropriere forțată a investitorului de către statul român prin faptul că toate investițiile, între ghilimele, din zona respectivă nu pot fi duse până la capăt și folosite pentru minerit,” a precizat Dragoș în interviul acordat jurnaliștilor de la RFI.
Dacian Dragoș este absolvent al Colegiul „Mihai Eminescu” Satu Mare, după care a urmat cursurile Facultății de Drept din Cluj, unde și-a făcut masteratul și doctoratul, în drept administrativ. Dragoș a rămas în mediul universitar, din 1998 la Universitatea Dimitrie Cantemir Bucuresti, Facultatea de drept Cluj Napoca, iar apoi la Universitatea Babeș-Bolyai. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul universității, din 2013, Dragoș este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Catedra de Administraţie Publică de la UBB.