Cum arată harta spăgii în spitale în ultima lună disponibilă. Care este situația la Satu Mare
Harta șpăgii în spitale din luna ianuarie 2024 va fi ultima cu date transparente pe spitale și județe, asta după ce guvernul a decis să nu mai pună la dispoziția publicului cifrele defalcate pe unități medicale și administrativ-teritoriale. A schimbat și formularul pacienților, astfel încât va fi mult mai dificil de măsurat amploarea fenomenului.
Ultimele date făcute publice, defalcate pe spitale și județe, arată că, la nivelul județului Satu Mare, după o scădere înregistrată în ultimele luni ale anului trecut, procentul pacienților care au declarat în formularul de feedback că asistentele și medicii le-au cerut bani sau atenții de apropie, din nou, de 2,7%, mai mare decât în Cluj, Maramureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud. Practic, mai rău, în regiunea de nord-vest, stau doar vecinii din Bihor, unde puțin peste 3% au spus că li s-au cerut bani și atenții.
Potrivit datelor, peste 300 de pacienți au completat chestionarul, dintre aceștia opt au spus că asistentele sau medicii au cerut bani sau atenții odată ce au ajuns în spitalele din județul Satu Mare. În schimb, mai mulți statisticieni au precizat că, deși datele reprezintă un bun punct de plecare, ele nu ilustrează adevărata amploare a fenomenului și asta pentru că numărul de chesionare completate este mult sub numărul pacienților tratați în spitale.
La nivelul Spitalului Județean Satu Mare, numărul pacienților care au spus că li s-a cerut șpagă în luna ianuarie este de 2,69%, în timp ce, în același interval, numărul pacienților tratați la Spitalul municipal Carei care au spus că li s-a cerut șpagă a fost de 3,39%. La Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș, un singur pacient a spus că i s-a cerut șpagă, dar procentul este de 4%, asta din cauza numărului mic de chestionare completate, în timp ce pentru cele șase luni anterioare nu s-a înregistrat nici un răspuns pozitiv. La fel este cazul și pentru Spitalul de Pneumoftiziologie, care în luna ianuarie nu a înregistrat niciun răspuns pozitiv, iar în decembrie a înregistrat un singur răspuns pozitiv la întrebarea „”Vi s-au solicitat bani și atenții de către medici sau asistente”.
Harta șpăgii în luna ianuarie va fi ultima publicată de cei de la Graphs și asta pentru că guvernul a deci să nu mai facă publice datele defalcate pe județe și pe spitale. În plus, a schimbat și întrebarea din chestionar, iar specialiștii spun că modificarea îi va face pe pacienți să raporteze și mai rar cazurile de șpagă. Asta pentru că, în loc să îi întrebe pe pacienți dacă li s-a cerut sau nu bani, prin noua formulare sunt întrebați dacă vor sau nu să raporteze un astfel de incident, ceea ce, dacă ar fi dorit, ar fi făcut-o deja la organele de anchetă competente.
Am fost placut surprinsă în Spitalul din Satu Mare.
View CommentNu se cere șpagă. Mai mult decât atât, nici nu așteaptă personalul medical șpagă.
Munca lor, este necondiționată!
Felicitări!