FOTO/VIDEO. Românii protestează în fața Prefecturii Satu Mare. ”Suntem discriminați în propria țară”
Protest în fața Prefecturii Satu Mare, totul după ce Guvernul a decis din nou amânarea plății indemnizațiilor pentru copiii refugiaților din anii ’40. Vorbim despre mii de români din județul Satu Mare care au fost amânați la plată pentru al treilea an consecutiv. Astfel, mai multe persoane nemulțumite s-au adunat astăzi, în jurul orei 13.00, în fața Prefecturii Satu Mare, unde și-au manifestat nemulțumirile și au aprins o lumânare, simbolizând ”moartea democrației și a drepturilor egale” în România.
Supărarea vine de la faptul că, pentru al treilea an consecutiv, Guvernul a decis să amâne plata indemnizațiilor pentru urmașii refugiaților din anii ’40. Înarmați cu steaguri și pancarte, sătmărenii au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce consideră că este nu doar o discriminare, ci un abuz al autorităților care practic nu respectă propriile legi.
Mesajul protestatarilor către guvern a fost clar: „Vrem dreptate!”, asta au strigat oamenii în timpul protestului. Pe pancarte au avut afișate mesaje precum „Nu discriminați românii!” și „Nu mor caii când vor câinii!”. Tot ce își doresc protestatarii, spune președintele Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, este să fie tratați la fel cu minoritățile, care și-au primit indemnizațiile.
„Noi, românii, suntem excluși de trei ani. De trei ani se tot amână,” a precizat Daniela Ciută, președintele Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei. „Nu cerșim. Noi avem drepturi, la fel ca ceilalți. Suntem români, plătim taxe și impozite. Din banii noștri se plătesc indemnizații pentru minoritari și refugiații străini. Să se dea în mod egal la toți. Toți să beneficieze. E cea mai mare rușine și cea mai mare umilință pe care trebuie să o suporte românii. Noi din ianuarie tot protestăm. „
Daniela Ciută, președintele Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, susține că urmașii românilor persecutați etnic în perioada 1940-1945 protestează împotriva discriminării la care sunt supuși de către guvernările din ultimii 3 ani și cer egalitate în drepturi cu minoritarii! Urmașii minoritarilor ce sunt beneficiari ai Legii 154/2021 primesc indemnizațiile stabilite, dar urmașii românilor sunt mereu amânați la plată.
Oamenii sunt supărați nu doar pentru amânările consecutive, ci și pentru felul în care sunt tratați, nu doar de autoritățile naționale, care spun că îi ignoră, ci și de politicienii de la nivel local și județean.
Prefectul Radu Roca a purtat discuții informale cu protestatarii în fața instituției
La solicitarea protestatarilor, dar și a presei, prefectul Radu Roca a coborât să discute cu protestatarii adunați în fața Prefecturii. Asta după ce protestatarii s-au plâns că sunt ignorați succesiv de politicieni, dar și de aleșii de la nivel local și național.
„Am anunțat acest protest. Am primit aviz pozitiv, dar nimeni nu vine să dea ochii cu noi”, au spus liderii protestului, iar participanții au scandat în cor „Dialog”, în speranța că autoritățile nu doar vor sta de vorbă cu ei, ci le vor lua în serios revendicările și le vor rezolva.
Prefectul Radu Roca și-a asumat să vorbească cu zecile de protestatari adunați în fața Prefecturii, la circa un sfert de oră după debutul protestului.
„Avem altă piele, avem altă culoare? Așteptăm din partea dumneavoastă să insistați pentru noi,” a spus Daniela Ciută.
„Având în vedere că în data de 10 ianuarie, când a fost ultimul protest, am primit o delegație, acel memoriu s-a transmis la București. Știți foarte bine că ați fost informați. În data de 26, o parte dintre dumneavoastă ați avut o întâlnire cu domnul Marcel Ciolacu și Mircea Govor. N-au trecut 28 de zile calendaristice. Eu, ce pot face, instituțional, este să insist să primiți un răspuns la memoriul trimis. Eu mă angajez să trimit astăzi, un nou memoriu, la Premier. Vă voi ține la curent cu treaba asta”, a spus prefectul județului Satu Mare, Radu Roca.
„Chiar dacă sunt doar 2700 de români, noi așteptăm susținere”, au cerut protestatarii.
„Indiferent că este o persoană, sau mai multe persoane, eu voi cere ca toate drepturile să vă fie respectate”, a spus Radu Roca.
„Noi de ce nu avem Cămin Cultural, nu avem grădiniță, nu avem drumuri, nu avem canalizare”, s-au plâns protestatarii din Ianculești și Lucăceni, care au arătat cu degetul spre primarii din zonă, pe care îi acuză că în mod voit nu dezvoltă comunitățile românești.
„Am să vorbesc cu primarii,” i-a asigurat Radu Roca pe protestatarii din Ianculești și Lucăceni. „Tot ceea ce ține de mine și de Instituția Prefectului, vă promit că voi face.”
Protestatarii au mulțumit prefectului pentru faptul că a acceptat o discuție informală cu toți cei adunați în fața sediului Prefecturii.
„Noi vă mulțumim, dar ne așteptăm să faceți ce ne-ați promis”, a spus unul dintre protestatari la finalul discuției cu prefectul Radu Roca.
„Stați pe banii noștri” și „Veți veni la noi să vă votăm iară”, au fost alte mesaje transmise de oamenii sătui să aștepte cu anii după indemnizații. Mulți dintre ei sunt persoane vârstnice. Este și motivul pentru care, pe pervazul instituției, a fost lăsată, în mod simbolic o lumânare.
”După ce am organizat trei proteste, inclusiv în fața Guvernului de la București, am aflat că românii din România pot beneficia de drepturi egale cu minoritarii doar după consultări în cadrul coaliției! Adică pentru ca noi, românii să beneficiem de Legea 154/2021 așa cum beneficiază minoritarii e nevoie de discuții politice. Suma infimă prevăzută a fi acordată românilor ,,pune în pericol bugetul consolidat de stat,, ni se tot spune de 3 ani încoace. Primul ministru și grupul său de miniștri nu sunt în stare să asigure pentru români drepturi egale cu minoritarii așa că de Legea 154/2021 beneficiază doar minoritarii! Deci legea pentru români a murit! Putem pune cruce democrației și reinstalării DISCRIMINĂRII! Din taxele și impozitele plătite de români se plătesc doar indemnizațiile pentru minoritari!”, a declarat Daniela Ciută, președintele Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei.
O delegație a protestatarilor cere o întâlnire cu prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, pentru a-i înmâna acestuia o notă de protest care să ajungă la Guvernul României.