FOTO/VIDEO. ANCHETĂ. Cum funcționează marile rețele de migranți prin județul Satu Mare
Doi indivizi (29 și 18 ani) din localitatea Furești, județul Argeș, au fost condamnați SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare de către magistrații Tribunalului Satu Mare, fiind cacuzați de trafic cu migranți. Mai exact, au dus cu duba un număr de 30 de imigranți din Bangladesh, cu drept de muncă în România, care voiau să iasă ilegal prin Vama Petea. Au încercat să îi inducă în eroare pe polițiști, precizându-le în Vama Petea că transportă marfă spre Polonia. Cu această ocazie a ieșit la suprafață și modul în care acționează liderii rețelelor de trafic cu migranți, conform informațiilor PresaSM.
De unde a început totul
Totul a ieșit la iveală în data de 22.03.2023, atunci când lucrători din cadrul Poliției de Frontieră Satu Mare, în timp ce exercitau atribuţiile de serviciu în Punctul de Trecere a Frontierei Petea au sesizat săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat după ce au identificat într-o autoutilitară marca Citroen un număr de 30 migranţi de origine afro-asiatică, respectiv cetățeni din Bagladesh, cu avizde muncă în țara noastră și care voiau să ajungă în Occident.
Conform documentelor însoțitoare prezentate la solicitarea organelor de poliție, autoutilitara transporta 6 paleți de marfă cu greutatea de 820 de kilograme pe ruta spre Varșovia, Polonia. Trecându-se la verificarea compartimentului marfă, după ruperea sigiliului aplicat pe autoutilitară, au fost găsite ascunse 30 persoane de origine afro-asiatică.
Capii rețelei rămân ascunși
Unul dintre indivizi a devoalat întreaga rețea. Acesta le-a declarat anchetatorilor că a fost contactat telefonic de o persoană necunoscută care i-a propus să ducă mai multe persoane în Ungaria, urmând a primi în schimb suma de 1000 euro. A luat maşina din parcarea unui supermarket din Piteşti. În maşină a găsit cheile, documentele necesare pentru trecerea frontierei de stat şi suma de 1000 lei pentru combustibil. A pornit marţi dimineaţa înspre Timişoara, iar în apropierea oraşului a primit pe GPS locaţia de unde să-i ridice pe pasageri.
Prinși de polițiști în flagrant
A tras într-un refugiu de pe un drum naţional şi, din vegetaţia de la marginea drumului, au ieşit 30 persoane care au urcat în autoutilitară. A pus sigiliul şi a pornit către județul Satu Mare, unde a ajuns noaptea în jurul orei 02.00. I s-a spus de către angajator să iasă prin acest punct de trecere. În momentul în care a oprit la coada de maşini care aşteptau ieşirea din ţară, au fost identificaţi de către poliţiştii de frontieră.
Satu Mare, invadat de muncitorii asiatici
Potrivit datelor solicitate de PresaSM de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la finalul anului trecut, la nivelul județului Satu Mare existau peste 1000 de contracte de muncă active pentru cetățeni străini. În cele mai multe cazuri este vorba despre muncitori din Bangladesh, pentru care s-au înregistrat peste 220 de contracte de muncă, dar în top sunt și cetățenii din Sri Lanka, care sunt cei mai numeroși, urmați în datele statistice de cei din Ucraina, peste 130 la număr.
Datele arată că 183 de persoane din Sri Lanka și-au găsit de lucru, cu acte în regulă, la noi în județ. La fel au făcut și 158 de cetățeni din Bangladesh. Pe locul trei, în schimb, sunt angajații veniți din vecini, din Ucraina. Nu mai puțin de 130 de ucraineni au optat pentru locuri de muncă din județul nostru.
Următorii pe listă sunt nepalezii, 112 lucrând cu contracte de muncă la noi în județ. În clasament ei sunt urmați de cetățeni din Ungaria, peste 80 de salariați în Satu Mare. A crescut și numărul cetățenilor din Pakistan, 62, și India, 38, care și-au găsit locuri de muncă în Satu Mare.