FOTO/VIDEO. Operațiune dificilă de salvare în țară. Mii de lilieci găsiți în podul unei case. Au intrat și între pereți
Aproximativ 3.200 de lilieci au fost salvați, zilele acestea, din podul unei locuințe din Suceava. Animalele erau ascunse inclusiv în pereții subțiri ai locuinței, explică cei de la Protecția și Studiul Liliecilor. Operațiunea a fost una dificilă, nu doar din cauza volumului mare și a locației, ci și pentru că iarna a îngreunat drumul salvatorilor. Odată preluați, liliecii vor fi puși la hibernat într-un dulap frigorific, asta pentru a avea cele mai bune șanse de supraviețuire.
Ceea ce pentru unii ar putea semăna cu un adevărat coșmar, pentru iubitorii de animale a reprezentat o operațiune de salvare contracronometru. La Suceava, peste 3.000 de lilieci au pus stăpânire pe podul unei case, au reușit să ajungă și între pereți, spun cei de la Protecția și Studiul Liliecilor, care au și publicat imagini cu operațiunea de salvare. De la Suceava, înaripații au ajuns în Capitală, acolo unde există un centru de reabilitare.
„Animalele erau în pericol de blocare şi ucidere, din cauza unor lucrări de renovare, în ciuda tuturor încercărilor de amânare şi excludere pe timp de primăvară. Din păcate animalele au ajuns chiar şi în pereții subțiri ai apartamentului, fiind dificil de extras.După această primă intervenție, realizată de biologii de la Wilderness Research and Conservation , au fost preluate 535 de animale, care au fost transportate în condiții grele de drum, până la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din București, administrat de Fundaţia Visul Luanei”, precizează sursa citată.
Până acum, au fost inventariați aproximativ 3.200 de lilieci, însă numărul lor ar putea crește cu câteva sute, spun reprezentanții Asociației Visul Luanei, care au preluat animalele și care au început dificila muncă de evaluare și, apoi, împărțirea pe categorii, tratare și asigurare a hibernării, care se va face într-un dulap frigorific special.
„Volumul este incredibil, este o muncă titanică! De 3 zile îi triem individual ca să îi putem îngriji. Până acum avem 3.185, dar probabil că vor atinge 3.400-3.500 de exemplare. Sunt adormiți, devin foarte agitați când se trezesc”, spun cei de la Asociația Visul Luanei.
Liliecii sunt specii protejate de lege, iar astfel de intervenții, dacă sunt imperativ necesare, este recomandat a fi realizate prin excluderi în timpul sezoanelor de tranziție (primăvară, toamnă).