Longevitatea coroanelor dentare: Cat rezista acestea?
Medicul stomatolog ți-a recomandat o coroană dentară, dar nu știi ce presupune mai exact întreaga procedură? Ai ajuns în locul potrivit. În rândurile următoare, vei descoperi ce presupune această lucrare protetică, cât rezistă și cum se îngrijește.
Ce este o coroană dentară și când este necesară?
Coroana dentară este o lucrare protetică, care protejează dintele și stabilește aspectul natural al acestuia, dar și rolul funcțional. Pe înțelesul tuturor, coroana dentară este un capac care se aplică pe dintele tratat. De altfel, aceasta este folosită și pentru a îmbrăca un implant dentar. Când este necesară? La această întrebare putem răspunde în funcție de două planuri:
- Din punct de vedere estetic, coroana dentară acoperă un dinte deformat, strâmb, deteriorat sau cu diferite colorații;
- Din punct de vedere structural, coroana dentară protejează un dinte care a trecut printr-un tratament de canal, un dinte fragil, acoperă un implant dentar și ancorează o punte dentară.
Tipuri de coroane dentare
Pentru că domeniul stomatologiei evoluează constant, azi există mai multe tipuri de coroane dentare, soluții personalizate pentru diferite cazuri clinice. Iată care sunt cele mai cunoscute:
- Coroane dentare realizate doar din ceramică – O coroană integral ceramică va oferi zâmbetului tău un aspect natural și translucid, asemănător dinților naturali;
- Coroane dentare din zirconiu – Popularitatea acestora ține de proprietățile zirconiului, un material apreciat în mai multe ramuri ale medicinei;
- Coroane dentare metalo-ceramice – Așa cum le spune și numele, acestea sunt realizate dintr-o structură metalică acoperită cu un strat subțire de material ceramic.
Există și alte opțiuni disponibile în cabinetele stomatologice, opțiuni care sunt transmise, de regulă, încă de la prima consultație. Atunci ți se vor prezenta principalele avantaje și dezavantaje ale diferitelor materiale și vei afla mai multe despre coroana din zirconiu vs ceramica – două dintre cele mai populare opțiuni de tratament.
Durata de viața a coroanelor dentare
Înainte de a alege varianta potrivită pentru zâmbetul tău, trebuie să ști că, îngrijite corespunzător, coroanele dentare pot rezista până la 15 – 20 de ani. Ce înseamnă „corespunzător”? În primul rând, durata de viața depinde de mai mulți factori, printre care: materialul folosit, igiena orală și prezența unor obiceiuri dăunătoare (exemplu: rosul unghiilor). Apoi, vizitele regulate la cabinetul stomatologic pot prelungi durata de viața a acestora. Hai să facem o analiză mai amănunțită, cu accent pe îngrijire:
- Dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de noul aspect al zâmbetului tău, trebuie să înveți să îți creezi o igienă orală corespunzătoare. Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, schimbă periuța sau capătul periuței regulat, folosește apă de gură și ață dentară;
- Dacă îți rozi unghiile sau desfaci ambalajele cu dinții, să știi că poți ciobi și chiar fractura coroanele;
- Vizitele periodice la stomatologie au rolul de a depista din timp eventualele mici probleme, cele care nu se văd cu ochiul liber atunci când ești acasă, dar care se pot agrava dacă nu sunt depistate la timp.
Așadar, coroanele dentare au o durată de viață îndelungată, însă rezistența acestora depinde în cea mai mare măsură de modul în care sunt îngrijite. Sunt foarte mulți pacienți care consideră că odată ce au optat pentru coroane sau implanturi dentare, au scăpat de stresul rutinei de îngrijire – total greșit. Coroanele dentare au nevoie de periaj complet de cel puțin două ori pe zi și trebuie examinate, de regulă, la fiecare 6 luni. În caz contrar, acestea se pot deteriora și va fi nevoie să treci din nou prin toate etapele necesare reconstruirii zâmbetului prefect.