HARTĂ. Care sunt județele cele mai afectate de epidemia de rujeolă. Cum stă județul Satu Mare
Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea numărului de îmbolnăviri, mai ales printre copii. Potrivit datelor oficiale, în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe, printre care și Satu Mare. Dar de departe, cele mai afectate județe sunt Mureș, Brașov și București, în timp ce cele mai multe cazuri noi s-au înregistrat în Brașov, București și Giurgiu.
Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat marți, 5 decembrie, epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
Autoritățile vorbeau de aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe, înregistrate de la începutul lunii, în timp ce doar în ultima săptămână a lui noiembrie, potrivit datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, s-au înregistrat 192 de cazuri noi. Cele mai multe cazuri, peste 1600, s-au înregistrat la copiii sub 1 an, arată sursa citată.
Cele mai multe cazuri, de la începutul anului, s-au înregistrat în județul Mureș, peste 600, în timp ce pe locul doi este Brașovul, cu peste 330. În Capitală s-au înregistrat peste 200 de cazuri de rujeolă, cele mai multe la copii, de la începutul anului. La Cluj, numărul cazurilor depășește cu puțin 194, în timp ce la Giurgiu s-au înregistrat peste 140 de cazuri.
Ultimele date ale CNSCBT, valabile pentru finalul lunii noiembrie, arată că cele mai multe cazuri noi s-au înregistrat la Brașov, 69 într-o singură săptămână, în timp ce Bucureștiul a înregistrat 59 de cazuri noi. Urmează Giurgiu, cu 16 cazuri și Ilfov, cu 12 cazuri raportate în ultima săptămână a lunii noiembrie.
În ceea ce privește județul Satu Mare, datele oficiale arată că, în acest an, la nivelul județului nostru s-au înregistrat 7 cazuri confirmate de rujeolă de la începutul anului, iar în ultma săptămână din noiembrie nu au mai fost confirmate cazuri noi.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.
Potrivit ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.
În România a mai fost declarată epidemie de rujeolă în urmă cu mai bine de 7 ani, pe 21 septembrie 2016. La acel moment, autoritățile anunțau că în țara noastră se înregistraseră, în primele 8 luni ale anului 2016, 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii muriseră din cauza bolii.