SATU MARE. Val uriaș de plecări din Poliție, Jandarmerie, Pompieri și Poliția de Frontieră
Situație alarmantă în Poliție, Poliția de Frontieră, Jandarmerie sau Pompieri după ce s-a aprobat noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dată de la care toate pensiile se măresc cu 13,8%. Una dintre prevederile problematice – care ar fi generat acest fenomen – se referă la creșterea bazei de calcul a pensiei de la șase luni la douăsprezece luni, conform informațiilor PresaSM.
Mai exact, până în prezent, cei care doreau să se pensioneze din aceste structuri trebuiau să își aleagă șase luni de activitate pe baza cărora să li se calculeze pensiile. Iar surse din interior au explicat pentru PresaSM cum se umflă baza de calcul pentru pensiile din Poliție, Poliția de Frontieră, Pompieri sau Jandarmerie. De exemplu, cei care intenționează să se pensioneze lucrează ore suplimentare din plin în ultimele șase luni. Sunt situații incredibile în care unii dintre cei care intenționează să se pensioneze își plătesc din buzunarul propriu colegii mai tineri pentru a lucra în locul lor.
Iar ca urmare a efectelor noii legi a pensiilor această bază de calcul va crește la 12 luni. Motiv pentru care sute de pompieri, polițiști, polițiști de frontieră sau jandarmi vor să profite de actualul context favorabil.
O situație aparte o regăsim la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare, acolo unde intenționează să intre în pensie inclusiv cadre militare cu vârsta de 39 sau 40 de ani. Conform informațiilor PresaSM, la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare se efectuează un audit cu privire la ultimele decizii de pensionare. Iar pentru un număr de 108 solicitări există suspiciuni că procedura nu ar fi respectat cadrul legal.
”Unii dintre ei, majoritatea ofițeri, pentru a-și umfla baza de calcul, au lucrat în ultimele 6 luni toate sâmbetele, desi programul lor este de opt ore la birou. De luni până vineri”, susțin surse pentru PresaSM.
Cum este posibil ca unii să se pensioneze la 39 sau 40 de ani?! Pompierii – spre exemplu – pot să intre în pensie anticipată dacă sunt declarați ”apți medical limitat”. Aceștia trebuie să aibă o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, iar cu un diagnostic medical favorabil situația este ca și rezolvată.
Astfel, județul Satu Mare riscă să ajungă în situația în care să se poată ”lăuda” că are cei mai tineri pensionari din România, în timp ce structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să funcționeze în regim de avarie.
Foarte interesant! Oare cum și-au acoperit volumul de muncă?
View CommentITM-ul ce are de spus? Este cam la limita legii!
In ultimii3 ani de la ISU au iesit aproape 100 de persoane las pensie. Dintre acestia doar 7 cadre au avut Ordinul Meritul militar cls.I-a, adica au minim 25 de ani vechime in armata. Trageti voi concluziile.
View Commentlegea permite asa ca bastanii profita…
View Comment