După ce un sătmărean a fost amendat pentru că și-a tăiat porcul, legea se modifică de urgență
După ce inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare i-au aplicat unui sătmărean – persoană fizică, din Berveni – o amendă contravențională în valoare de 6.000 lei pentru că nu a anunțat în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial că a tăiat un porc, reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ne anunță că permite sacrificarea porcilor de Crăciun în gospodării.
Mai exact, ”Legea porcului” se modifică cu două luni înainte de Sărbătorile de iarnă, după ce ministrul Agriculturii a dat ordin ca românii să își poată vinde în continuare porcii din gospodării. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Astfel, instituţia va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA.
”Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă”, este poziția reprezentanților ANSVSA.
Astfel, oficialii ANSVSA le transmit românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.
”În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, mai arată oficialii ANSVSA.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ
unde este medicul veterinar la noi in comuna cu 8000 locuitorii a dispărut la cine apelam Satu mare comuna
Medieșu Aurit
View Comment