Cinci mituri demontate despre vin
Dacă ești iubitor de vin, dacă ești ești novice în această pasiune sau dacă ești doar curios să afli câteva mituri demontate în ceea ce privește credințele generale și părerile preconcepute despre vin, ai ajuns unde trebuie. În rândurile următoare demontăm cele mai comune mituri și oferim explicația științifică aferentă. Vinul este o băutură asociată cu un stil de viață boem, este, de regulă, preferatul persoanelor cu un dezvoltat spirit artistic și are o istorie veche de mii de ani. Tocmai de din acest motiv este și subiectul a numeroase mituri și false supoziții.
Hai să vedem care sunt cele mai cunoscute dintre acestea.
- Vinul vechi are o calitate mai bună
De ce este doar un mit? Pentru că studiile arată că un procent infim de vinuri devin mai bune odată cu trecerea timpului (adică aproximativ 1%). Îmbunătțirea se referă desigur la aroma acestora, însă este un procent mult prea mic pentru a fi relevant și pentru a exprima un adevăr general valabil. Adevărul este că vinul este indicat a fi consumat la o perioadă relativ scurtă după producere, adică în decurs de un an sau doi deoarece cu timpul își pierde aroma și prospețimea sau nu se va întâmpla nimic, din punct de vedere al calității – în cel mai bun scenariu.
- Nu trebuie să pui gheață în vin
Mulți dintre oameni consideră că gestul de a adăuga gheață în vin este specific persoanelor neinițiate în arta vinului. Însă în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Se consideră că gheața va strica gustul vinului, dar gheața amplifică gustul și aroma, așa că nu este deloc greșit să pui gheață în vin. Mai mult, dacă gradul de alcool pe care îl are vinul respectiv este nepotrivit pentru tine și organismul tău nu îl poate tolera, te încurajăm să îl bei așa cum simți tu, chiar dacă asta înseamnă să adaugi gheață. Iar dacă îl consumi pe timp de vară, este cu atât mai bine pentru sănătatea ta să savurezi un vin rece.
- Vinul trebuie consumat la temperatura camerei
De câte ori nu ai auzit această remarcă? Este, probabil, cel mai cunoscut mit despre vin. Află că nu este deloc adevărat și nici corect faptul că vinul se servește la temperatura camerei. Experții sunt de părere că vinul roșu este perfect de savurat dacă are temperatura cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius, spumantul la temperaturi între 6 și 10 grade Celsius și vinul alb sau rose, la temperaturi de 7 și 10 grade Celsius.
Imaginează-ți că savurezi, pe timpul verii, un vin care are o temperatură de peste 25 de grade Celsius – nu îți va plăcea sigur pentru că va avea un gust fad, chiar grețos și lipsit de orice aromă.
- Vinul care are capac de plută are o calitate mai bună
Vinurile care au capac înfiletat au început să ia amploare și în țara noastră, însă până de curând erau foarte puține branduri care adoptau această metodă. Poate tocmai din cauza acestui mit. Dimpotrivă, unele dopuri de plută de slabă calitate pot căpăta un miros deloc plăcut, ceea ce nu este valabil în cazul celor înfiletate. Așa că poți bea fără grijă un vin care are un capac înfiletat – calitatea acestuia nu va fi afectată.
- Vinul păstrat deschis în frigider se va strica
Dacă ai deschis o sticlă cu vin și aceasta nu a fost consumată, nu îți face griji că vinul se va strica. Închide-o cu un capac etanș și păstrez-o la frigider și calitatea nu va fi afectată. Este adevărat că nu se recomandă să îl depozitezi așa pentru o perioadă îndelungată, însă pentru câteva zile nu este nicio problemă dacă vei proceda în acest mod.
Sperăm că te-am ajutat să înțelegi mai bine câte ceva din lumea vinurilor și că data viitoare nu te vei mai crampona de aceste false probleme. La final, te lăsăm cu o recomandare: încearcă un vin de la Crama Recaș!