Religiile creștine „vechi” pierd teren la Satu Mare. Crește numărul celor fără religie, ateilor și agnosticilor
Religiile creștine „vechi” pierd teren la Satu Mare, arată datele ultimului recensământ. Cel mai mult, la Satu Mare, în ultimii zece ani, a scăzut numărul romano-catolicilor, dar și a reformaților. În schimb, a crescut, ușor, numărul celor care s-au declarat ca aparținând religiilor neoprotestante. A crescut și numărul celor care au spus că nu au o religie anume, dar și numărul ateilor. În plus, la ultimul recensământ, au fost pentru prima dată recenzați, separat și agnosticii.
Religiile creștine „vechi” pierd teren la Satu Mare. În total, Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată și Biserica Greco-Catolică au pierdut, în ultimul deceniu, nu mai puțin de 32.793 de credincioși, arată datele definitive ale ultimului recensământ, asta în condițiile în care populația județului a scăzut cu aproape 13.700 de locuitori în aceeași perioadă de timp.
Cei mai mulți credincioși i-a pierdut Biserica Romano-Catolică, 9604, iar pe locul doi se află Biserica Reformată, care a pierdut în ultimii zece ani nu mai puțin de 9582 de credincioși. Pe locul trei se află Biserica Ortodoxă, care a pierdut 8280 de credincioși sătmăreni.
În timp ce religiile creștine „vechi” pierd credincioși, cele neoprotestante câștigă teren. Biserica Penticostală, cea Baptistă, dar și Martorii lui Iehova au cu 2812 mai mulți adepți. Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a pierdut și ea peste 50 de adepți în ultimii zece ani. Cel mai mare avans l-a înregistrat Biserica Penticostală, care are cu 2774 mai mulți credincioși decât în urmă cu un deceniu.
A crescut și numărul sătmărenilor care s-au declarat fără religie, cu peste 1.000 de persoane. Astfel, la ultimul recensământ, un număr de 1566 de sătmăreni s-au declarat fără religie. Ușor a crescut și numărul ateilor, care a ajuns la 423, o creștere de 2,5 ori față de numărul înregistrat în urmă cu zece ani. Pentru prima dată, agnosticii au fost înregistrați separat. 105 sătmăreni s-au declarat agnostici la ultimul recensământ, potrivit datelor definitive.
Sunt mai mulți și sătmărenii care nu au dorit să își facă publică apartenența religioasă. Dacă în 2011 numărul celor pentru care era indisponibilă informația cu privire la convingerile religioase era de 20.380, în 2011, numărul lor a ajuns la 34.835.
Datele nu au modificat, în schimb, structura confesională a județului. În continuare, cei mai mulți sătmăreni sunt creștin-ortodocși, peste 51%, în timp ce reformații reprezintă puțin peste 17% din populația județului Satu Mare. Pe locul trei sunt credincioșii romano-catolici, 16,19%, urmați de greco-catolici, cu 6,5%. Credincioșii penticostali reprezintă 4,3% din populația județului.
Biserica Romano catolica pierde in Ardeal deoarece nu vrea sa faca slujba in limba romana. Copilul meu nu vrea sa mearga la biserică tocmai de aceea ca nu stie limba maghiară. Si nu il forțez, se poate trai si fara sa mergi la biserică.
View Comment