VIDEO. Prefectul le cere directorilor de școli să nu ascundă violențele și consumul de droguri
Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, i-a băgat astăzi în ședință pe directorii unităților de învățământ din județul Satu Mare și pe care i-a îndemnat să nu mai ascundă cazurile de violențe sau consum de droguri în rândul elevilor. Și asta după ce în primele săptămâni de la începerea noului an școlar au fost semnalate mai multe cazuri de violență în școlile din Carei, Satu Mare, Negrești-Oaș sau Păulești.
“Sunt convins că doar împreună cu dumneavoastră putem să punem stop violenței în școli și consumului de droguri în rândul elevilor. De asemenea, dorim să popularizăm numărul unic 119, la care se pot sesiza în mod anonim aceste fenomene alarmante. Din păcate, realitatea ne-a demonstrat deja că primele săptămâni ale noului an școlar că avem nevoie de implicare totală, a noastră, a instituțiilor statului, a dumneavoastră ca și dascălilor și a părinților pentru a face școala un loc în care copiii noștri să se simtă în siguranță și mai ales să vină cu plăcere pentru a studia”, a spus prefectul Radu Roca.
Prefectul județului Satu Mare a mai spus că singura modalitate prin care se poate combate sau diminua acest fenomen este printr-o comunicare continuă și reală dintre elevi, părinți și profesori.
”Cred că în primul rând e nevoie de o mai bună comunicare între noi, de încredere. Nu scade prestigiul școlii sau al directorului dacă de acum înainte nu mai încercăm să închidem ochii la unele cazuri de elevi cu probleme. Este momentul să comunicăm, să conlucrăm împreună pentru că cu toţii dorim ca elevii şi părinţii noştri să se afle în siguranţă în județul Satu Mare și nu numai. Și eu sunt părinte și știu că e greu să admitem că mai poate greși. Trebuie să realizăm că nu le facem nici lor nici nouă bine dacă ascundem realitatea. Sunt convins că după întâlnirea de astăzi vom avea o viziune comună asupra asigurării cu adevărat a siguranţei în şcoli. Vă rog, și rugați profesorii și diriginții, să pună bază pe buna comunicare vizavi de aceste pericole”, a mai spus Radu Roca.
La începutul anului trecut, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a operaționalizat numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grija pentru copii”. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și este operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului. STS a instalat în cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din țară un număr de 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor 24 de ore din 24.